Eet jezelf gelukkig
Eet jezelf gelukkig
Waarom je goed voelen begint bij wat je eet

Hoeveel invloed heeft je leefstijl op je mentale gezondheid? Veel, volgens voedingswetenschapper en leefstijlcoach Inge van der Wurff. Hoewel de titel suggereert dat haar boek helemaal om eten draait, behandelt ze net zo goed andere leefstijlcomponenten waaronder lichaamsbeweging en slaap. Terecht, want die hebben natuurlijk ook effect op je stemming. Ze verwoordt haar boodschap toegankelijk en helder, voorzien van uitleg en voorbeelden. Onder andere wil ze hiermee het besef laten groeien dat kleine en praktische aanpassingen in leefstijl en voedingspatroon veel verschil kunnen maken in hoe je je voelt. Iets wat zeker niet alom bekend is. Zelf kwam ze er ook pas achter tijdens haar promotieonderzoek, toen ze de invloed van omega-3-vetzuren uit vis op cognitie en mentaal welbevinden bestudeerde. In haar voorwoord belooft ze de lezer mee te nemen in de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Voor het grootste deel doet ze dat uitstekend. Zo wijdt ze haar eerste hoofdstuk aan de darmen, wat meteen de belangrijke rol aangeeft die deze in het spijsverteringsproces spelen. Want de connectie tussen darmen en brein verklaart de link tussen de samenstelling van onze darmflora en hoe we ons voelen. Dat ze geen definitie kan geven van een gezonde darmflorasamenstelling, komt omdat die per persoon en per levensfase verschilt en net zo uniek is als een vingerafdruk. Maar, zo stelt ze, gezonde voeding geeft wel een boost aan gunstige darmbacteriën. Daarom waarschuwt ze voor de ongezonde ultrabewerkte voedingsproducten waar supermarkten mee vol liggen. Deze gemaksproducten zijn het resultaat van industriële processen. Je hoeft ze vaak alleen maar op te warmen, ze hebben een lange houdbaarheid, zijn goedkoop en zetten ongemerkt aan tot meer eten. Haar tips om ultrabewerkte producten te herkennen, zijn praktisch en handig. Ze schetst daarbij een levendig beeld van haar eigen zoektochten in de supermarkt naar ‘goede’ producten en hoe lastig het bleek om haar karretje vooral daarmee te vullen. Ook ‘gezonde’ producten als een mueslireep kunnen ultrabewerkt zijn. De grote vraag die ze helaas onbeantwoord laat, is hoe het zit met het assortiment van natuurvoedingswinkels. Zijn hun mueslirepen en vleesvervangers ook ultrabewerkt?

Een andere onbeantwoorde vraag gaat over voedingssupplementen. Zoals je wel vaker tegenkomt in grotendeels best goede boeken over voeding, lijkt het erop dat bij de wetenschappelijke research de orthomoleculaire onderzoeken niet aan bod zijn gekomen. Dat zou niet zo’n probleem hoeven zijn, maar dat wordt dat wel als de schrijver stellige uitspraken doet over voedingssuppletie. Zo stelt Van der Wurff dat de meeste mensen geen supplementen nodig hebben en in de gevallen dat dat wel zo is, supplementen van een drogisterij of supermarkt een prima keus zijn. Ultrabewerkte voeding moet je mijden, maar goedkope, geheel anorganische verbindingen van vitaminen en mineralen zijn wel goed? Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?

Andere uitspraken komen een stuk degelijker over. Zo legt ze uit waarom het vezelrijke, mediterrane dieet volgens haar het meest gezonde voedingspatroon is. En hoewel het lastig is om precies te zeggen welke componenten van onze leefstijl het meeste invloed hebben op onze mentale gezondheid, blijkt uit onderzoek dat mensen die zich ongelukkig voelen minder vezels eten dan gelukkige mensen.

Ook koffie en thee komen uitgebreid aan de orde. Theedrinken lijkt een lager risico op depressieve klachten te geven. Het weinige onderzoek dat is gedaan naar de invloed van koffie op mentaal welbevinden laat echter geen relatie zien tussen koffiedrinken, geluk en optimisme. Wel is het zo dat vier of vijf kopjes koffie per dag het risico op allerlei ziekten verkleint. Dat klinkt de vele koffieliefhebbers vast als muziek in de oren. 

journalist

Inge van der Wurff

  • Uitgeverij Ambo|Anthos, oktober 2025
  • Paperback, 280 blz.
  • Prijs € 23,99
  • ISBN 9789026365478