Levende microben en weinig zitten beschermen het hart
Microben voor hart en vaten

Uit de NHANES-bevolkingsstudie blijkt dat het eten van levende microben en weinig zitten de gezondheid beschermen van patiënten met een te hoge bloeddruk. Bij diegenen met de beste score - weinig zitten, grote inname van microben - was het geschatte sterfterisico gehalveerd, en het risico op hart- en vaatsterfte was slechts 38% van de referentiegroep. Na correctie van rookgedrag, leefstijl, geslacht, BMI enzovoort zwakten de verschillen wel wat af.

Met levende microben bedoelden onderzoekers vooral gefermenteerde voeding, maar ook rauwe groente en fruit namen ze mee in de berekeningen. Die bevatten ook bacteriën en gisten, hetzij in mindere mate, en daarom krijgen ze minder gewicht in de berekeningen. De onderzoekers gebruikten gegevens van NHANES van 1999 tot 2018. Het cohort telde iets meer dan tienduizend Amerikanen.

Enkele stoorfactoren kunnen de resultaten van de observationele studie vertekend hebben. De onderzoekers denken bijvoorbeeld aan de kantoorwerker die vaak zit en regelmatig kombucha drinkt. Gefermenteerde voeding zoals pickles en kimchi bevatten veel zout, dat niet goed is voor de bloeddruk. Mogelijk zijn dat factoren waarom het verschil tussen matige consumptie en rijkelijke consumptie van microben miniem was. Nog een mogelijkheid is dat te veel microben verder weinig bijdraagt aan de gezondheid van de darmen.

Ook zij die vaak zitten hebben baat bij het eten van levende microben. Te veel zitten zou al voldoende zijn om de microbiota te verstoren, onder meer via veranderde darmbeweging en verminderde bloedcirculatie. Deelnemers met een lagere economische status zitten minder vaak, maar ze eten ongezonder.

Kort
Auteur

verschenen in

Referenties

Huang X, Hu L, Li J et al. Dietary intake of live microbes mitigates the mortality risk associated with sedentary behavior in US hypertensive individuals. Sci Rep. 2025; 15(1):16483 doi:10.1038/s41598-025-01122-y