Een klinische studie in een Amerikaans ziekenhuis laat zien dat patiënten hun kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen met een 'low carb' dieet. Dat werd gevonden door een lage, gemiddelde en hoge inname te vergelijken. De onderzoekers concluderen dat een voedingspatroon met minder koolhydraten maar wél met meer verzadigd vet markers voor vaatgezondheid verbetert.
Beperking van de inname van koolhydraten lijkt een gunstige invloed op de gezondheid te hebben, zoals bij de behandeling van diabetes. Er bestaan echter twijfels omdat het relatieve aandeel van verzadigd vet dan hoger wordt en de kans op hart- en vaatziekten daardoor zou toenemen. In deze RCT is daarom onderzocht hoe deze kans wordt beïnvloed door drie combinaties van de beide macronutriënten. In variant 1 (low carb) was de inname van koolhydraten 20% en van verzadigd vet 21%, in variant 2 (moderate carb) was dat respectievelijk 40% en 14% en in variant 3 (high carb) 60% en 7%. Het percentage eiwitten was met 20% in alle drie de varianten gelijk.
Aan de studie namen 164 mensen deel, van wie 70% vrouw, die een gewichtsbeheersingsprogramma volgden. Zij werden in ongeveer gelijke aantallen gerandomiseerd naar de drie genoemde onderzoeksarmen. In de studie werd aan een laag gehalte koolhydraten minder strikt vastgehouden dan wat bijvoorbeeld in het ketogeen dieet gebruikelijk is. Door een minder rigoureuze beperking bleef er zodoende ruimte voor consumptie van hele vruchten, niet-zetmeelrijke groente, bonen en kleine hoeveelheden granen. In het plasma werden markers van cardiovasculaire risicofactoren gemeten en dat werd na vijf maanden, bij het einde van de studie, herhaald.
Een aantal van de metingen lieten geen verschillen van betekenis zien, maar onder andere voor triglyceriden, HDL-cholesterol en de eiwitten lipoproteïne(a) en adiponectine waren de effecten het gunstigste bij variant 1. In afwachting van uitgebreidere studies concluderen de auteurs dat mindering van koolhydraten het risico op hart- en vaatziekten kan verkleinen.
Ebbeling CB, Knapp A, Johnson A, et al. Effects of a low-carbohydrate diet on insulin-resistant dyslipoproteinemia-a randomized controlled feeding trial. Am J Clin Nutr. 2021 Sep 28:nqab287.