Olijfolie, die als restproduct nog uit het afval van geperste olijven gehaald wordt, is beter voor de gezondheid dan zonnebloempitolie en oliezuurrijke zonnebloempitolie. Dat concluderen Spaanse onderzoekers op basis van meting van cholesterolparameters en andere gezondheidsmarkers. De restolijfolie zou bovendien beter geschikt zijn als bakolie dan vierge olijfolie.
Restolijfolie verlaagt het totaal-cholesterol- en LDL-cholesterolgehalte terwijl de twee zonnebloempitoliën eerder het omgekeerde effect hadden. De bioactieve componenten uit restolijfolie worden hiervoor verantwoordelijk geacht, want de inname van oliezuur was in de groep van de oliezuurrijke zonnebloempitolie dezelfde als de olijfoliegroep.
De traditionele zonnebloempitolie had een ongunstige invloed op de ApoB/ApoA1-verhouding, terwijl de oliezuurrijke zonnebloempitolie van de drie oliën de meest gunstige invloed had. Restolijfolie had een ongunstige invloed op die verhouding enkel bij gezonde personen, maar was gunstig bij deelnemers met een te hoge cholesterolwaarde.
Restolijfolie verlaagde ook de tailleomtrek, terwijl oliezuurrijke zonnebloempitolie die verhoogde. Tot slot was er een daling in geoxideerde lipiden genoteerd bij gezonde deelnemers die restolijfolie namen.
Na persen van extra of gewone vierge olijolie blijft er nog veel afval over, waaruit een smaakneutrale olie getrokken kan worden met een ander profiel aan bioactieve stoffen. Triterpenen, squaleen, sterolen, tocoferolen en alifatische alcoholen worden door de onderzoekers genoemd, stoffen die veel minder aanwezig zijn in zonnebloempitolie. Traditionele zonnebloempitolie bevat linolzuur als belangrijkste vetzuur, bij oliezuurrijke zonnebloempitolie en restolijfolie is dat oliezuur. Oliezuur maakt een olie stabieler tijdens verhitting en zijn dus beter geschikt om mee te bakken en te frituren.
Aan de studie namen 65 gezonde volwassenen en 67 volwassenen met hypercholesterolemie deel. Van elke olie werd dagelijks 45 gram geconsumeerd, dit in plaats van de olie die ze normaal gebruikten. Bij de meeste (Spaanse) deelnemers was dat koud geperste olijfolie.
González-Rámila S, Mateos R, García-Cordero J et al. Olive Pomace Oil versus High Oleic Sunflower Oil and Sunflower Oil: A Comparative Study in Healthy and Cardiovascular Risk Humans. Foods. 2022; 11(15) doi:10.3390/foods11152186