Gluten niet schadelijk voor hart en vaten
Geen cardiovasculair verband voor gluten

Er zijn nog maar weinig gezondheidseffecten gevonden van het eten van glutenvrije voeding. Dat schrijft Tiffany Duque, onderzoekster verbonden aan de Cochrane-organisatie, naar aanleiding van een onlangs verschenen Cochrane review. De conclusie is gebaseerd op drie cohortstudies met een totaal van meer dan 450.000 deelnemers en één gecontroleerde trial met 60 deelnemers.

Trefwoorden

Glutenvrije voeding was aanvankelijk enkel weggelegd voor patiënten met coeliakie, maar heeft de laatste tien jaar meer navolging gekregen. Bij sommigen is er inderdaad sprake van een vorm van glutenintolerantie en er zijn casussen gedocumenteerd over het mogelijke nut van glutenvrij bij fibromyalgie of een prikkelbare darm. Diëtisten daarentegen maken er zich eerder zorgen over, omdat glutenvrij ten koste zou gaan van de consumptie van volkorenproducten.

In cohortstudies kunnen enkel verbanden gevonden worden, geen oorzakelijke effecten. Deelnemers werden in drie groepen ingedeeld, een groep met de hoogste gluteninname (9,4 g/d), met de laagste gluteninname (2,6 g/d) en 'geen gluten'. Werd er gekeken naar het optreden van een hartinfarct en hartsterfte in de loop van 26 jaar, en naar all-cause-sterfte gedurende 11 jaar follow-up, dan kwamen er geen beduidende resultaten uit de bus.

Toch, volgens een van de cohorten lijkt er wel een verband te zijn tussen lagere gluteninname en meer diabetes type 2. Een verklaring voor dat verband is er niet. De link met diabetes hield stand na correctie voor mogelijke stoorfactoren, maar dat neemt niet weg dat er andere, niet gemeten factoren in het spel kunnen zijn.

Referenties

Duque T. Effects of a gluten-reduced or gluten-free diet for the primary prevention of cardiovascular disease: Summary of a Cochrane review. Explore (NY). 2023; 19(1):163-164 doi:10.1016/j.explore.2022.10.011