Snacks beïnvloeden het brein

Onderzoekers hebben aangetoond dat voedingsmiddelen met een hoog vet- en suikergehalte het brein veranderen. Als we er regelmatig zelfs maar kleine hoeveelheden van eten, leren de hersenen om in de toekomst juist deze voedingsmiddelen te consumeren. 

Wetenschappers denken dat de hersenen de neiging om vet- en suikerrijk voedsel te eten, kunnen aanleren. Om deze hypothese te testen gaven de onderzoekers één groep vrijwilligers gedurende acht weken dagelijks naast hun normale voeding twee maal een kleine portie yoghurt met veel vet en suiker. De andere groep kreeg een portie yoghurt die even veel calorieën bevatte, maar minder vet. De hersenactiviteit van de vrijwilligers werd voor en tijdens de acht weken gemeten.

De reactie van de hersenen op vetrijk en suikerrijk voedsel was in de groep die de suikerrijke en vetrijke yoghurt at, na acht weken sterk toegenomen. Dit activeerde met name het dopaminerge systeem, het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor motivatie en beloning. Door deze veranderingen in de hersenen geven we onbewust altijd de voorkeur aan voedingsmiddelen die veel vet en suiker bevatten.

Tijdens de studieperiode kwamen de proefpersonen die de vet- en suikerrijke yoghurt kregen niet meer aan dan de proefpersonen in de controlegroep. Ook hun bloedwaarden, zoals bloedsuiker of cholesterol, veranderden niet. De onderzoekers gaan ervan uit dat de voorkeur voor vet- en suikerhoudende voedingsmiddelen na afloop van de studie blijft bestaan. De nieuwe verbindingen die de hersenen aanmaken, lossen niet snel op, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers concluderen dat het veranderen van de voedselomgeving en het verminderen van het aanbod vet- en suikerrijke voedingsmiddelen van cruciaal belang is voor de bestrijding van de obesitas­pandemie. Hoewel de onderliggende mechanismen onbekend blijven, tonen deze bevindingen aan dat, net als verslavende drugs, gewenning aan vet- en suikerrijk voedsel een belangrijke oorzaak is van neuropsychologische aanpassingen die het risico op overeten en gewichtstoename verhogen.

Het onderzoek had wel enige beperkingen. Zo moesten deelnemers een gezonde BMI hebben en de consumptie van yoghurt positief beoordelen. Het is mogelijk dat bij personen met ondergewicht of overgewicht/obesitas of bij personen die niet van yoghurt houden, andere effecten zouden zijn waargenomen.

Referenties

Thanarajah SE, DiFeliceantonio AG, Albus K et al. Habitual daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans. Cell Metabolism, 2023.