Een publicatie in het Journal of Herbal Medicine wijst op gunstige effecten van zoethoutwortel, honing en vitamine E op de mondgezondheid. De stoffen, met onder andere een antioxidante werking, verminderden plaquevorming en tandvleesontsteking.
De 155 tandheelkundestudenten kregen kauwgom met Glycyrrhiza glabra (zoethout), honing en vitamine E als antioxidanten. Voor en na de studie werden verschillende markers gemeten die een indicatie zijn voor de mondgezondheid, waaronder plaquevorming, pocketdiepte en tandvleesontsteking.
De resultaten toonden aan dat kauwgom verrijkt met zoethout, honing en vitamine E duidelijke voordelen biedt voor de mondgezondheid. De gingivale en plaque-indexen vertoonden significante verbeteringen na de interventie, wat wijst op effectieve ontstekingsvermindering en plaquebeheersing.
Het verminderen van plaque, het bevorderen van de speekselstroomsnelheid en remineralisatie van tanden zijn belangrijke aspecten van de mondgezondheid die worden aangepakt door het regelmatige gebruik van kauwgom. De toevoeging van kruiden en vitamine E aan kauwgom versterkt dit effect, waardoor kauwgom kan fungeren als een middel om actieve (planten)stoffen direct en langdurig in contact te laten komen met tandstructuren.
Gebruik van de kauwgom met zoethout, honing en vitamine E zou kunnen bijdragen aan strategieën voor tandbederfpreventie en het bevorderen van een optimale mondgezondheid. Echter, niet iedereen is voorstander van het gebruik van kauwgom. Toepassing van een mondspoelmiddel met de (planten)stoffen zou mogelijk een alternatief kunnen zijn.
Ahmadi-Motamayel F, Akbari E, Mahjoub R, Alikhani MY & Poorolajal J. Effect of chewing gum containing Glycyrrhiza glabra, honey and vitamin E on oral health. Journal of Herbal Medicine 2023; 100831.