Uit een bevolkingsstudie blijkt dat mannen en vrouwen die een koolhydraatarm dieet nastreven, minder in gewicht bijkomen wanneer de kwaliteit van voeding beter is. Nadruk op kwaliteitsvolle koolhydraten, vetten en bij voorkeur plantaardige eiwitten is van belang bij koolhydraatarme voeding, schrijven de onderzoekers in de open-accessrubriek van het JAMA.
Voeding arm aan koolhydraten, zoals het ketogeen dieet, is een populaire strategie om gewicht te verliezen. De invulling van zo'n dieet kan sterk variëren, waardoor het nut van koolhydraatarme voeding teniet gedaan wordt door slechte voedingskeuzes. Voedingskwaliteit lijkt een grotere impact op de gezondheid te hebben dan louter de verhouding van koolhydraat, vet en eiwit.
In dit cohort ging het om matig koolhydraatarme voeding, nog steeds 40-50% van de energie kwam uit koolhydraten. Wanneer deelnemers voeding van kwaliteit volgden, wogen ze na vier jaar gemiddeld 1,6 kg minder dan andere deelnemers. Ook deelnemers die een meer plantaardige voeding aten, hadden meer succes dan deelnemers die dierlijke voedingskeuzes maakten.
Gezonde voeding definieerden de onderzoekers als: volkorengranen, niet-zetmeelhoudende groenten en fruit en weinig zuivel, rood en verwerkt vlees, suikerhoudende dranken en zoetigheden.
Liu B, Hu Y, Rai SK et al. Low-Carbohydrate Diet Macronutrient Quality and Weight Change. JAMA Netw Open. 2023; 6(12):e2349552 doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.49552