Suppletie van myo-inositol vroeg in de zwangerschap zou de glykemische controle verslechteren. Met die vaststelling hebben Japanse onderzoekers de teleurstellende resultaten van de NiPPeR-studies willen verklaren. Ze onderzochten het verschil in effect van suppletie op week 7 versus week 28 van de zwangerschap.
Myo-inositol is een voedingsstof, die het lichaam zelf kan aanmaken. Volgens een aantal studies kan de stof de glucosebeheersing verbeteren, maar in de NiPPeR-studie zagen onderzoekers eerder het tegendeel. In die studie namen zwangere vrouwen tijdens de conceptie al een supplement met onder meer vier gram myo-inositol. Het doel was om zwangerschapsdiabetes te voorkomen.
De Japanse onderzoekers analyseerden de bloedwaarde van inositol en vonden dat een hogere serum-inositol geassocieerd was met een hogere glucosespiegel na een maaltijd. Op basis van nog andere gegevens geloven ze dat myo-inositolsuppletie tijdens de vroege zwangerschap de glucosespiegel doet verhogen, maar niet tijdens een latere fase. Gelijkaardige associaties waren er voor insuline-afscheiding. Dit strookt ook met de waarneming dat de insulineproducerende cellen van de pancreas zich aan het herorganiseren zijn tijdens de aanvang van de zwangerschap.
Niet alleen het tijdstip van de zwangerschap maar ook etniciteit zou een rol spelen. Bij Aziatische vrouwen ligt de oorzaak van zwangerschapsdiabetes vaker bij de insulineproducerende cellen van de pancreas. Bij witte mensen ligt de oorzaak vaker bij perifere insulineresistentie. Daarom zijn het dus vooral Aziatische vrouwen die meer problemen met de glucosespiegel kunnen krijgen door inositol.
Chan SY, Zhang H, Wong JT et al. Higher early pregnancy plasma myo-inositol associates with increased postprandial glycaemia later in pregnancy: Secondary analyses of the NiPPeR randomized controlled trial. Diabetes Obes Metab. 2024 doi:10.1111/dom.15468