Kleurstoffen uit bessen tegen dementie
Anthocyaninen tegen neuro-inflammatie en dementie

Mannen en vrouwen met hoog risico op dementie hebben enkel baat bij het nemen van anthocyaninen wanneer hun ontstekingsmarkers verhoogd zijn. Dat blijkt uit een Noorse studie met tweehonderd zestigplussers met cognitieve of cardiometabole klachten. De studietermijn bedroeg 24 weken.

De studie gekend onder het acroniem 'ACID' had aanvankelijk weinig positiefs te melden. Tussen de placebo- en anthocyanine-groepen konden geen duidelijke verschillen in cognitieve vaardigheden opgetekend worden na 24 weken suppletie. Het testproduct bestond uit 'natuurlijk gezuiverde' anthocyaninen uit bosbes (V. myrtillus) en zwarte bes, met 320 mg anthocyanidinen als dagdosis.

Voor de bijkomende analyse werden de deelnemers opgedeeld in lage- en hoge-inflammatie-clusters op basis van deze ontstekingsmarkers: IL12p70, IL1b, IL4, IL5, IL6, IL10, INFγ en TNFα. De deelnemers uit de inflammatoire cluster hadden inderdaad gemiddeld een hogere BMI, vaker diabetes, hoger medicatiegebruik en een lagere HDL-cholesterol. Het waren deze deelnemers bij wie de cognitieve score erop vooruitging dankzij het supplement.

De studie had nog te lijden onder de COVID-pandemie en bovendien overleed de verantwoordelijke voor de verwerking van CogTrack-gegevens tijdens de verwerking van de data. Ook dringen de onderzoekers erop aan om preciezer en meer gepersonaliseerd te werk te gaan om de gezondheidseffecten van voeding te meten.

Referenties

Borda MG, Barreto GE, Baldera JP et al. A randomized, placebo-controlled trial of purified anthocyanins on cognitive function in individuals at elevated risk for dementia: Analysis of inflammatory biomarkers toward personalized interventions. Exp Gerontol. 2024; 196:112569 doi:10.1016/j.exger.2024.112569