Cashewnoten bevat mineralen
Cashewnoot beïnvloedt koper in het bloed

Volgens een Braziliaanse studie verlaagt het eten van cashewnoten het serumniveau van koper bij kinderen met overgewicht, hoewel de noten een goede voedingsbron van het essentiële mineraal zijn. Op zink hadden de noten geen (significante) invloed, wel brachten ze een toename van een antioxidant-enzym teweeg.

Veranderde bloedwaarden voor koper en zink worden vaak vastgesteld bij patiënten met obesitas, metabool syndroom en/of diabetes. Een te hoge serum-koper zou in deze groep met een verhoogd risico op sterfte geassocieerd zijn; het serum-koper is dus geenszins een maat voor de koperstatus. Koper en zink participeren in processen tegen oxidatieve stress, maar ontsteking kan de circulatie van koper in het lichaam verstoren. Bovendien kunnen koper en zink elkaars opname in de darmen verhinderen.

Cashewnoten zijn een goede bron voor koper en zink. De gemiddeld twaalf jaar oude deelnemers aten dertig gram per dag, goed voor een extra inname van 0,5 mg koper en 1,3 mg zink. De cashew- en controlegroep, 143 deelnemers in totaal, ontvingen allen voedingsadviezen. Wellicht krikten die adviezen het serum-zink in beide groepen op, want de cashewgroep had na 12 weken geen significant hogere zinkstatus (wel een toename van 67 naar 133 mcg/dl).

Het superoxidase-dismutase nam ook toe. Dat is een belangrijk antioxidant-enzym dat voor zijn werking van zink en koper afhangt. Omdat cashewnoten nog andere voedzame bestanddelen bevatten, is het maar te vraag in hoeverre de toename van het enzym door zink en koper te verklaren is.

Referenties

Dias TDS, Almondes KGS, Firmino MAD et al. Effect of Cashew Nut Consumption on Biomarkers of Copper and Zinc Status in Adolescents with Obesity: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2024; 17(1) doi:10.3390/nu17010163