Uit een nieuwe internationale review blijkt dat 76% van de wereldbevolking onvoldoende van de omega-3-vetzuren EPA en DHA binnenkrijgt in vergelijking met de aanbeveling voor gezonde mensen.
In een recente review over omega-3-inname analyseerden experts bestaande nationale en internationale richtlijnen voor gezonde bevolkingsgroepen. De review, uitgevoerd door deskundigen uit meerdere landen, verzamelde 42 technische en wetenschappelijke documenten over aanbevolen inname van omega-3- vetzuren voor volwassenen, kinderen en zwangere vrouwen.
De onderzoekers baseerden hun analyse op een breed spectrum aan voedingsrichtlijnen van verschillende landen en organisaties uit verschillende delen van de wereld met elk hun eigen voedingsgewoonten en aanbevelingen voor omega-3. De informatie over leeftijdsgroepen, geslacht en gezondheid verschilt bovendien per richtlijn. Daardoor lukte het onderzoekers niet om alle gegevens op een eenduidige manier met elkaar te vergelijken.
De resultaten tonen aanzienlijke variatie in aanbevolen omega-3-inname: veel landen adviseren ongeveer 250 mg gecombineerde EPA en DHA per dag voor volwassenen, met hogere aanbevelingen voor zwangere en zogende vrouwen (bijvoorbeeld aanvullend 100–200 mg DHA). De richtlijnen laten zien dat omega-3-vetzuren in elke levensfase belangrijk zijn, maar sluiten meestal niet aan bij wat mensen wereldwijd echt binnenkrijgen.
Naast variatie in aanbevolen doseringen verschilt de wijze waarop landen consumptieadvies formuleren. Sommige richtlijnen benadrukken de consumptie van vette vis, andere includeren bewust suppletie en verrijkte voedingsmiddelen om inname te stimuleren.
De auteurs roepen op tot consistente, duidelijke richtlijnen en betere toegang tot duurzame omega-3-bronnen, inclusief verrijkte voedingsmiddelen en veilige supplementen, om de kloof te tussen aanbevelingen en daadwerkelijke inname te dichten.
De auteurs merken op dat de kwaliteit en actualiteit van de nationale aanbevelingen varieert sterk, wat interpretatie van verschillende richtlijnen bemoeilijkt. De onderzoekers keken niet naar directe gezondheidsgevolgen van een omega-3-tekort. Daardoor kunnen zij geen harde conclusies trekken over effecten op de gezondheid.
Calder PC, Cawood AL, James C, et al. An overview of national and international long chain omega-3 polyunsaturated fatty acid intake recommendations for healthy populations. Nutr Res Rev. 24 november 2025;1-12.