Nieuwsbriefnummer
399
Publicatiedatum

Vitamine D is van levensbelang voor niertransplantatiepatiënten

Rubriek
Onderzoek
Referenties

Yin S, Wang X, Li L, et al. Prevalence of vitamin D deficiency and impact on clinical outcomes after kidney transplantation: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2021 Sep 2:nuab058.

Cranberrysap helpt tegen helicobacter in de maag

Rubriek
Onderzoek

Dagelijkse consumptie van cranberrysap draagt bij aan het terugdringen van de helicobacter bacterie. Dat wordt aangetoond in een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT onder meer dan 500 geïnfecteerde personen. De studie vond plaats in een Chinese regio met een hoge prevalentie van de bacterie en van daarmee geassocieerde ziekteverschijnselen als maagpijn, maagslijmvliesontsteking, maagzweer of maagkanker.

Referenties

Li ZX, Ma JL, Guo Y, et al. Suppression of Helicobacter pylori infection by daily cranberry intake: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. J Gastroenterol Hepatol. 2021 Apr;36(4):927-935.

Wat deed de eerste coronagolf met onze leefstijl?

Rubriek
Onderzoek

Nederlandse wetenschappers onderzochten de leefstijlgerelateerde veranderingen tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie onder een representatieve steekproef van de volwassen bevolking. Zij stelden vast dat de coronacrisis bij een deel van de bevolking heeft geleid tot een gezondere leefstijl. Bij een kleiner deel leidde dit echter tot een ongezondere leefstijl.

Referenties

van der Werf ET, Busch M, Jong MC, et al. Lifestyle changes during the first wave of the COVID-19 pandemic: a cross-sectional survey in the Netherlands. BMC Public Health. 2021 Jun 25;21(1):1226.

Omega-3 en drie andere vetzuren voorspellen hoge levensverwachting

Rubriek
Onderzoek

Wetenschappers hebben potentieel nieuwe risicofactoren geïdentificeerd uit gegevens van de vermaarde Framingham Heart Study. Het gaat om de vetzuursamenstelling van de membranen van rode bloedcellen, meer precies drie specifieke vetzuren en de omega-3-index. De vetzuursamenstelling lijkt sterftekans minstens even goed te voorspellen als de klassieke risicofactoren: totaal cholesterol, HDL-cholesterol, bloeddrukbehandeling, bloeddruk, roken en diabetes.

Referenties

McBurney MI, Tintle NL, Vasan RS et al. Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2021 doi:10.1093/ajcn/nqab195

Gezondheidsschade alleen voor bewerkt vlees aantoonbaar

Rubriek
Onderzoek

‘Consuming a modest amount of unprocessed meat as part of a healthy dietary pattern is unlikely to be harmful,’ aldus een van de auteurs van een studie1 naar de relatie tussen vlees en hart- en vaatziekten c.q. sterfte. Ook voor wit vlees werd geen schade vastgesteld. Bewerkt vlees toonde echter een overduidelijke associatie met verhoogde gezondheidsrisico’s. Volgens een ander onderzoek2 hoort daar ook dementie bij.

Referenties

1 Iqbal R, Dehghan M, Mente A, et al. Associations of unprocessed and processed meat intake with mortality and cardiovascular disease in 21 countries [Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) Study]: a prospective cohort study. Am J Clin Nutr. 2021 Mar 31:nqaa448.

2 Zhang H, Greenwood DC, Risch HA, et al. Meat consumption and risk of incident dementia: cohort study of 493,888 UK Biobank participants. Am J Clin Nutr. 2021 Jul 1;114(1):175-184.

1 of 209