Een Finse gerandomiseerde gecontroleerde studie toont aan dat dagelijkse consumptie van bessen gedurende vier weken gunstige effecten heeft op de darmgezondheid en mogelijk beschermt tegen de ontwikkeling van dikke darmkanker.
Referenties
Onali T, Slabá H, Jian C, et.al. Berry supplementation in healthy volunteers modulates gut microbiota, increases fecal polyphenol metabolites and reduces viability of colon cancer cells exposed to fecal water-a randomized controlled trial. J Nutr Biochem. 2025;109906.
Een recente observationele studie gepubliceerd in Nature Medicine lijkt het ideale voedingspatroon voor gezond ouder worden te hebben gevonden. Een voeding rijk aan plantaardige producten, gecombineerd met gezonde dierlijke producten, lijkt van belang voor het behoud van cognitieve, fysieke en mentale gezondheid op latere leeftijd.
Referenties
Tessier AJ, Wang F, Korat AA, et.al. Optimal dietary patterns for healthy aging. Nat Med. 24 maart 2025;1-9.
Een recent gepubliceerde studie in Nature Medicine toont overtuigend aan dat een westers voedingspatroon al binnen twee weken ontstekingsroutes activeert en het immuunsysteem verstoort. Daarentegen heeft een traditioneel Afrikaanse voeding een ontstekingsremmend effect en versterkt het de immuunregulatie.
Referenties
Temba GS, Pecht T, Kullaya VI, et.al. Immune and metabolic effects of African heritage diets versus Western diets in men: a randomized controlled trial. Nat Med. 3 april 2025;1-14.