Door een lage antioxidantstatus kan oxidatieve stress zich opstapelen en kan systemische laaggradige ontsteking onvoldoende worden verholpen. Dit resulteert in een verhoogde sterftekans, met name aan een hartziekte.
Referenties
McKay G, Lyner N, Linden G, et al Association of low plasma antioxidant levels with all-cause mortality and coronary events in healthy middle-aged men from France and Northern Ireland in the PRIME study. European Journal of Nutrition 2021:60;2631–2641.
De vrees dat een hoge inname van folaat kankervorming in de darmen stimuleert, is ongegrond. Dat leren gegevens van Amerikaanse vrouwen uit een recente prospectieve studie. Folaat wordt gezien als een voedingsstof die kan helpen darmkanker te voorkomen. Twijfels rezen echter of er geen averechts effect zou zijn als men de stof behalve via de voeding ook zou binnenkrijgen door verrijking van voedingsmiddelen en het gebruik van supplementen.
Referenties
Wang F, Wu K, Li Y, et al. Association of folate intake and colorectal cancer risk in the postfortification era in US women. Am J Clin Nutr. 2021 Jul 1;114(1):49-58.
Kwetsbare ouderen behoren tot de risicogroepen voor een te laag niveau van vitamine C, de stof die in Voedingsgeneeskunde nr. 4 (2021) centraal staat. Omgekeerd wordt hun kwetsbaarheid weer vergroot door dit lage niveau. Zo zouden we een recente, Australische studie kunnen samenvatten, uitgevoerd onder honderdzestig mensen van 75 jaar en ouder die in het ziekenhuis waren opgenomen.
Referenties
Sharma Y, Popescu A, Horwood C, et al. Prevalence of Hypovitaminosis C and its Relationship with Frailty in Older Hospitalised Patients: A Cross-Sectional Study. Nutrients. 2021 Jun 20;13(6):2117.