Nieuwsbriefnummer
403
Publicatiedatum

Magnesium en vitamine B6 verminderen beide stress

Rubriek
Onderzoek

Zowel magnesium als magnesium+vitamine B6 verlagen de stress-score bij gestresseerde volwassenen met laag serumniveau voor magnesium. Voor alle studiedeelnemers bedroeg de daling in stress-score gemiddeld 40%. Het nemen van vitamine B6 had bijkomende voordelen voor een aantal deelnemers.

Referenties

Pouteau E, Kabir-Ahmadi M, Noah L et al. Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial. PLoS One. 2018; 13(12):e0208454 doi:10.1371/journal.pone.0208454

Belasten en subsidiëren van voeding spaart mensenlevens

Rubriek
Onderzoek

Het belasten van ongezonde voeding is vooral effectief als daarnaast gewerkt wordt met subsidies. Een onderzoek in Zweden toont dat aan:1 de meeste invloed op het consumentengedrag gaat uit van het duurder maken van vetrijke voedingsmiddelen in combinatie met een lagere prijs voor groente en fruit. De effecten verschillen echter per sociale klasse omdat mensen met lagere inkomens minder keuzevrijheid hebben.

Referenties

1 Saha S, Nordström J, Scarborough P, et al. In search of an appropriate mix of taxes and subsidies on nutrients and food: A modelling study of the effectiveness on health-related consumption and mortality. Soc Sci Med. 2021 Oct;287:114388.

2 Valizadeh P, Popkin BM, Ng SW. Linking a sugar-sweetened beverage tax with fruit and vegetable subsidies: A simulation analysis of the impact on the poor. Am J Clin Nutr. 2021 Oct 5:nqab330.

Hoge ALA-inname vermindert sterfterisico met 10%

Rubriek
Onderzoek

Een meta-analyse van 41 onderzoeken toonde aan dat de inname van alfalinoleenzuur (ALA) via de voeding geassocieerd is met een verminderd risico op sterfte door alle oorzaken, door hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten, en een iets hoger risico op sterfte door kanker. Hogere bloedspiegels van ALA correleerden met een verminderd risico op sterfte door alle oorzaken en mortaliteit door coronaire hartziekten.

Referenties

Naghshi, S., Aune, D., Beyene, J.,Dietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. BMJ, 2021, 375.

Polyfenolen verlagen oxLDL, homocysteïne en ontsteking

Rubriek
Onderzoek

Zelfs bij gezonde volwassenen hebben polyfenolrijke extracten invloed op markers voor gezondheid. Het duidelijkst was dat in een klinische studie te zien aan de daling in geoxideerd LDL-cholesterol (oxLDL), die gepaard ging met een toename in HDL-cholesterol. Ook de daling in C-reactief proteïne, tumornecrosisfactor-alfa en homocysteïne wijzen op een gunstiger cardiovasculair profiel door toedoen van polyfenolen, hoewel bij niemand de niveaus problematisch waren.

Referenties

Arcusa R, Carrillo JÁ, Xandri-Martínez R et al. Effects of a Fruit and Vegetable-Based Nutraceutical on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Status in the Plasma of a Healthy Population: A Placebo-Controlled, Double-Blind, and Randomized Clinical Trial. Molecules. 2021; 26(12) doi:10.3390/molecules26123604