Laat je fecaal vocht van volwassenen die veel bessen eten, los op darmkankercellen in vitro, dan begint hun overleving te verminderen. Dat vonden Finse onderzoekers door een groep deelnemers elke dag een portie bessen te laten eten. Metabolieten van bessenpolyfenolen lijken de beste verklaring te bieden.
Gedurende vier weken aten deelnemers van de bessengroep 200 gram bessen per dag van bosbes, aardbeien, vossenbes, kruipbraam, framboos en zwarte bes. Daardoor aten deelnemers 1000 mg polyfenolen per dag meer dan normaal. Alle deelnemers aten 150 gram varkensvlees per dag, opdat vleesconsumptie de resultaten niet zou vertekenen.
Het fecesvocht van de deelnemers die de bessen aten, bleek in staat te zijn de leefbaarheid van kankercellen te verminderen, met name van celtypes van fibroblastoom en twee adenoomcarcinomen. Over het mechanisme speculeren de onderzoekers nog. Het fecesvocht van de bessengroep bevatte gemiddeld 6 mcg/ml protocatechuzuur (versus 1,6 controlegroep) en 0,5 mcg cumaarzuur per ml (versus 0,2). Hoewel P-cumaarzuur in vitro tumorcellen remt pas vanaf een concentratie van 16 mcg/ml, bleek het tumorremmend effect van fecesvocht goed te correleren met de hoeveelheid cumaarzuur die erin zat.
Bacteriën werden uit het vocht verwijderd, dus het moeten wel de metabolieten geweest zijn die voor het effect zorgden. De bessen verhoogden verder de inname van vitamine C, vitamine E, mangaan en onoplosbare vezels. Veranderingen in de mirobiota werden enkel in de controlegroep gezien. Bij hen daalden roseburia en faecalibacterium, en namen de ongunstige peptostreptokokken toe.
Onali T, Slabá H, Jian C et al. Berry supplementation in healthy volunteers modulates gut microbiota, increases fecal polyphenol metabolites and reduces viability of colon cancer cells exposed to fecal water- a randomized controlled trial. J Nutr Biochem. 2025; 141:109906 doi:10.1016/j.jnutbio.2025.109906