Het Radboudumc is op zoek naar mensen van 50 jaar en ouder met een vastgestelde REM-slaapgedragsstoornis om deel te nemen aan de Slow-SPEED-studie. In dit onderzoek wordt gekeken of meer bewegen het ontstaan van de ziekte van Parkinson kan vertragen.

Mensen met een REM-slaapgedragsstoornis maken tijdens hun slaap soms onverwachte of gewelddadige bewegingen, omdat hun spierontspanning ontbreekt. Deze slaapstoornis vormt bij een groot deel van de patiënten een voorbode van een neurodegeneratieve aandoening zoals de ziekte van Parkinson. Bewegen verbetert niet alleen de algemene gezondheid, maar mogelijk ook het verloop van deze aandoeningen. Met de Slow-SPEED-studie onderzoekt het Radboudumc of een beweeginterventie daadwerkelijk beschermt.
Deelnemers starten met een vier weken durende meetperiode waarbij de onderzoekers hun fysieke activiteit in kaart brengen. Bij geschiktheid volgt een bezoek aan het Radboudumc voor lichamelijke metingen, bloedafname, vragenlijsten en een MRI-scan. Daarna volgt een beweegprogramma van twee jaar, ondersteund door een gepersonaliseerde app en het Fitbit-horloge. Deelnemers voeren ook geurtesten, vragenlijsten en cognitieve testen uit via hun smartphone. Na afloop volgt een tweede bezoek met opnieuw een MRI en bloedafname. Optioneel kunnen deelnemers tussentijds extra metingen laten doen.
Patiënten kunnen meedoen als zij 50 jaar of ouder zijn, géén parkinson hebben, maar wel een vastgestelde REM-slaapgedragsstoornis. Ook moeten zij bereid zijn om twee jaar lang een app en onderzoekshorloge te gebruiken, en beschikken over een geschikte smartphone (iPhone of Android).
Deelnemers dragen bij aan wetenschappelijk inzicht in hoe beweging neurodegeneratie mogelijk beïnvloedt. Daarnaast profiteren zij zelf van begeleiding richting een actievere leefstijl. Deelname is kosteloos; reiskosten voor ziekenhuisbezoeken worden vergoed.
Potentiële deelnemers kunnen contact opnemen met het onderzoeksteam via info@onderzoek-bws.nl of bellen: (024) 8080141 (maandag t/m vrijdag, 8.30–10.00 uur en 13.30–15.30 uur).
Meer informatie: radboudumc.nl/lopende-onderzoeken/slow-speed