Ultra-processed foods kwalijker
Ultra-processed foods steeds meer verguisd

De reputatie van 'ultra-processed foods' wordt steeds kwalijker. In een editorial voor het BMJ beschrijven Carlos Monteiro en Geoffrey Cannon (beiden universiteit van Sao Paulo) de scherpe resultaten van recente bevolkingsstudies, die in even scherp contrast staan met het beleid rond voeding in het VK.

Trefwoorden

Zo luidt de conclusie van een van die studies: 'inname van ultra-processed food is met sterftekans geassocieerd, ook na rekening gehouden te hebben met de kwaliteit van iemands voedingspatroon.' Een andere studie heeft het over een hogere kans op darmkanker, die los staat van de body mass index en de kwaliteit van het voedingspatroon.

In het editorial worden ultra-processed foods gedefinieerd als industriële formuleringen die volwaardige voeding 'deconstrueert' tot chemische bestanddelen, die in combinatie met additieven getransformeerd worden naar alternatieven voor verse en minimaal verwerkte voeding. Ze hebben niet alleen een arm profiel aan voedingsstoffen, ze bevatten additieven, contactmaterialen en nieuwgevormde stoffen; een natuurlijke voedselmatrix ontbreekt.

'Iedereen heeft voedsel nodig maar niemand heeft ultra-processed foods nodig,' besluiten ze. In het VK worden beleidsmaatregelen om hieraan iets te doen, verworpen op grond van het idee dat de bevolking nood heeft aan goedkope voeding.

In feite sluit het ene het andere niet uit. Belangrijke noot is ook dat ongezonde voeding niet goedkoop is wanneer gezondheidszorgkosten daardoor gaan stijgen.

Referenties

Monteiro CA, Cannon G. The trouble with ultra-processed foods. BMJ 2022;378:o1972