Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De 'oude' website wordt langzaam vervangen. Voor de podcasts ga je voor eerdere afleveringen nog naar de oude Voedingsgeneeskunde website

Choline is een onmisbare voedingsstof die een sleutelrol speelt in het lichaam. Toch blijft choline vaak onderbelicht, waardoor er bij specifieke doelgroepen te vaak tekorten voorkomen met de daarbij behorende gezondheidsrisico’s. Dit artikel is een pleidooi voor meer aandacht voor choline in de dagelijkse praktijk van de gezondheidsprofessional.
Choline is een organische verbinding die verwant is aan de B-vitamines vanwege de overlap in functies. Het wordt echter niet beschouwd als een vitamine omdat het lichaam het in beperkte mate zelf kan aanmaken, voornamelijk in de lever in de vorm van fosfatidylcholine. Deze productie is echter niet toereikend om volledig in de dagelijkse behoefte te voorzien, waardoor een bijdrage uit voeding en/of supplementen noodzakelijk is.1
De erkenning van choline als essentieel nutriënt kwam in 1998, toen het Amerikaanse Institute of Medicine de cruciale rol van deze stof bevestigde. In Europa is choline ook erkend als een essentieel nutriënt. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2016 voedingsaanbevelingen voor choline vastgesteld.2 Het belang van voeding met voldoende choline en bewuste suppletie is groot, met name voor risicogroepen zoals zwangere vrouwen, zuigelingen, vegetariërs en veganisten en ouderen.
Veelzijdige functies
Choline staat vooral bekend om de omgekeerde associatie met nadelige gezondheidseffecten die gedurende de levenscyclus kunnen optreden, waaronder geboorteafwijkingen, veranderingen in neurologische ontwikkeling en cognitie, leververvetting, hart- en vaatziekten en kanker.3
Choline vervult dan ook talrijke essentiële functies in het menselijk lichaam. Een van de belangrijkste taken is de synthese van fosfatidylcholine en sfingomyeline. Deze fosfolipiden zijn een integraal onderdeel van celmembranen. Ze zorgen voor de structuur en functionaliteit van cellen, een proces dat onmisbaar is voor de algehele celgezondheid.
Daarnaast speelt choline een belangrijke rol in de neurotransmissie door bij te dragen aan de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij spiercontrole, geheugen, stemming en andere hersen- en zenuwfuncties.
In de lever is choline essentieel voor de vetstofwisseling. Fosfatidylcholine ondersteunt het transport van triglyceriden uit de lever via Very Low-Density Lipoproteine (VLDL). Bovendien levert choline methylgroepen die essentieel zijn in het 1-carbon metabolisme, een proces dat genexpressie reguleert en bijdraagt aan de omzetting van homocysteïne naar methionine. Dit metabolisme is tevens sterk afhankelijk van foliumzuur en vitamine B12.4
Voedingsbronnen
De meest voorkomende vormen van choline in voeding zijn het vetoplosbare fosfatidylcholine (lecithine) en sfingomyeline, evenals het wateroplosbare fosfocholine, glycerofosfocholine en vrije choline. In moedermelk is het grootste deel van de choline aanwezig in wateroplosbare vorm, terwijl we in latere levensfasen choline voornamelijk in vetoplosbare vormen binnenkrijgen.5 Choline komt zowel in dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen voor. Dierlijke bronnen bevatten over het algemeen hogere concentraties choline, wat ze tot belangrijke voedingsbronnen maakt. Eieren zijn bijvoorbeeld een van de rijkste bronnen, met ongeveer 150 mg choline per ei. Lever, met name runderlever, heeft een nog hogere concentratie, met ongeveer 350 mg per 100 gram.
Vis levert ook een redelijke hoeveelheid choline, waarbij vette vis wat meer bevat dan magere vis. Het gaat om zo’n 50-100 mg per 100 g. Voor vegetariërs en veganisten zijn soja, paddenstoelen, noten en zaden alternatieve bronnen, maar deze bevatten beduidend minder choline. Moedermelk is van nature rijk aan choline, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van zuigelingen. Choline is daarom ook een belangrijke toevoeging aan zuigelingenvoeding.
Aanbevelingen
De Gezondheidsraad heeft een Adequate Inname (AI) voor choline vastgesteld. Voor volwassen mannen en vrouwen bedraagt de AI 400 mg per dag, terwijl zwangere vrouwen 480 mg en vrouwen die borstvoeding geven 520 mg per dag nodig hebben. Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan choline toe door de extra vraag van de foetus en de placenta.6 Voor zuigelingen zijn dergelijke aanbevelingen niet expliciet gedefinieerd, hoewel Europese regelgeving voorschrijft dat volledige zuigelingenvoeding (voor baby's van nul tot zes maanden) informatie moet bevatten over de hoeveelheid choline. De onderbouwing van de AI is relatief zwak, wat betekent dat er beperkte gegevens beschikbaar zijn en dat er geen wetenschappelijke consensus is over de exacte behoefte. Individuele variaties, zoals genetische verschillen, leefstijl en voedingsgewoonten, kunnen ook een belangrijke rol spelen. Sommige mensen halen minder efficiënt choline uit voeding, waardoor hun behoefte aan suppletie of verhoogde inname via voedsel groter is.
Huidige inname
In Nederland varieert de dagelijkse choline-inname aanzienlijk. Op basis van de voedselconsumptiepeilingen kunnen we schatten dat die voor mannen op gemiddeld 448 mg per dag ligt, met een bereik van 241 tot 707 mg. Vrouwen daarentegen hebben een gemiddelde inname van 330 milligram per dag, variërend van 185 tot 543 milligram.7 Deze waarden liggen vaak onder de vastgestelde AI, vooral voor vrouwen. Niet iedereen is even gevoelig voor een choline-tekort. Genetische varianten in enzymen die betrokken zijn bij het choline-metabolisme spelen hierin een rol. Ook hebben vrouwen in de premenopauzale fase minder kans op een tekort vanwege de invloed van oestrogeen op de cholineproductie.8 Toch kan een genetisch polymorfisme dit voordeel verminderen.9
In de Verenigde Staten wordt een vergelijkbaar patroon waargenomen. Slechts 10% van de bevolking en 8% van de zwangere vrouwen voldoet aan de AI voor choline. Voedingssupplementen dragen minder dan 5% bij aan de dagelijkse choline-inname, omdat supplementen vaak lage hoeveelheden choline bevatten. De omvangrijke moleculen van cholinezouten maken de productie van capsules en tabletten met hogere doses uitdagend.
Opnameroute
Na consumptie werken enzymen in de alvleesklier en de darmwand in op de cholineverbindingen en breken deze gedeeltelijk af. Vrije choline, fosfocholine en glycerolfosfocholine zijn als zodanig opneembaar in de dunne darm. Deze bereiken via de poortader de lever. De lever zet choline om in verschillende biologisch actieve verbindingen, zoals fosfatidylcholine, acetylcholine en betaïne (voor methylering). Choline en zijn metabolieten gaan via het bloed naar andere weefsels, waaronder de hersenen, spieren en celmembranen. De vetoplosbare fosfolipiden gaan via de lymfatische circulatie naar weefsels en organen. Opname in de cellen gebeurt via specifieke transporters. De cel gebruikt choline voor celmembraanopbouw, neurotransmitterproductie (acetylcholine) en andere metabole functies.
Vier hoofdroutes in metabolisme
Er zijn vier hoofdroutes die bijdragen aan de productie van belangrijke stoffen: acetylcholine, trimethylamine, betaïne en fosfolipiden (zie figuur 1). Deze routes ondersteunen verschillende fysiologische functies in het lichaam.5
1. Neurotransmissie via acetylcholine
Choline is nodig om in cholinerge neuronen de neurotransmitter acetylcholine te vormen. Dit proces vindt plaats in de presynaptische zenuwuiteinden. Acetylcholine wordt vervolgens vrijgegeven in de synapsspleet, waar het zich bindt aan receptoren in het centrale en perifere zenuwstelsel. Dit is cruciaal voor zenuwsignalen en spiercontractie.
2. TMA-productie in de darm
Darmbacteriën kunnen choline omzetten in trimethylamine (TMA), waarna de lever hiervan trimethylamine-N-oxide (TMAO) maakt. TMAO staat in verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.10,11Aan de andere kant kan choline de bloeddruk en homocysteïnespiegels verlagen, wat gunstig is voor het hart.
3. Onderhoud van methylatieprocessen via betaïne
Lever en nieren kunnen choline oxideren tot betaïne, dat fungeert als een donor van methylgroepen. Dit proces helpt bij de omzetting van homocysteïne naar methionine, een belangrijke bouwsteen voor de universele methylgever S-adenosylmethionine (SAMe). SAMe is essentieel voor methylatiereacties, zoals epigenetische regulatie en de synthese van fosfolipiden.
4. Celmembraanopbouw en vettransport via fosfolipiden
Choline is een voorloper voor de productie van fosfatidylcholine, het meest voorkomende fosfolipide in het lichaam. Dit gebeurt via het CDP-choline-pad in alle cellen of via de PEMT-route (fosfatidylethanolamine N-methyltransferase) in de lever. Deze fosfolipiden zijn essentieel voor celmembraanstructuur en lipidenmetabolisme.
Risicogroepen
Bepaalde groepen mensen lopen een verhoogd risico op een tekort aan choline vanwege hun specifieke fysiologische behoeften, voedingskeuzes of gezondheidstoestand. Zwangere vrouwen vormen een belangrijke risicogroep, omdat de behoefte aan choline tijdens de zwangerschap toeneemt vanwege de cruciale rol die het speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de foetus.12 Vegetariërs en veganisten lopen ook risico, omdat choline in hoge concentraties voorkomt in dierlijke producten zoals eieren, vlees en vis, terwijl plantaardige bronnen relatief minder choline bevatten. Personen met leveraandoeningen zijn eveneens kwetsbaar, omdat de lever een belangrijke rol speelt in de synthese van choline. Verder kunnen mensen met een hoge alcoholconsumptie een verhoogd risico lopen, aangezien alcohol de opname en het gebruik van choline in het lichaam belemmert. Tot slot hebben ook ouderen een verhoogde kans op een tekort, omdat hun lichaam mogelijk minder efficiënt choline opneemt of verwerkt, wat bijdraagt aan het risico op cognitieve achteruitgang en andere gezondheidsproblemen.
Gevolgen cholinetekort
Een tekort aan choline kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Leververvetting is een van de meest opvallende gevolgen. Bij een tekort hoopt vet zich op in de lever, wat kan resulteren in leververvetting en zelfs tot steatohepatitis. Fosfatidylcholine speelt namelijk een essentiële rol bij het transport van vetten vanuit de lever. Studies tonen aan dat een adequate choline-inname het risico op niet-alcoholische leververvetting kan verlagen, vooral bij vrouwen met een normaal gewicht.13 Daarnaast kan spierschade optreden, zichtbaar in verhoogde niveaus van creatinefosfokinase in het bloed.14
Bij zwangere vrouwen is choline van cruciaal belang voor de gezondheid van zowel de moeder als de foetus. Een lage inname kan het risico op neurale buisdefecten en gespleten gehemelte bij de foetus verhogen.
Overmatige inname
Hoewel choline essentieel is, kan overmatige inname leiden tot bijwerkingen zoals een visachtige lichaamsgeur, overmatig zweten en lage bloeddruk. Te hoge choline-inname, bijvoorbeeld via supplementen, kan de TMAO-productie verhogen. Een overmatige blootstelling hieraan kan mogelijk nadelige cardiovasculaire effecten hebben.15 De veilige bovengrens voor volwassenen is vastgesteld op 3.500 mg per dag.
Cognitie bij ouderen
Choline speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van cognitieve functies bij volwassenen, met name in relatie tot hersenfunctie en geheugen.16 Suppletie met cholinebitartraat heeft in onderzoeken laten zien dat het binnen zeventig minuten de pupilgrootte kan verminderen, wat wordt beschouwd als een biomarker voor cholinerge functie.17 Bij ouderen met hersenaandoeningen heeft suppletie met cytidinedifosfocholine (CDP-choline) aangetoond het geheugen en gedrag te verbeteren. Hoewel een systematische review dit effect heeft bevestigd, blijft het onduidelijk of de positieve effecten ook op de lange termijn standhouden.18,19 Observatiestudies suggereren daarnaast dat een hogere choline-inname geassocieerd is met een kleinere hoeveelheid witte stof-afwijkingen in de hersenen, een bekende marker voor zowel leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang als alzheimer. Bij patiënten met alzheimer zijn lagere niveaus van specifieke cholinebevattende fosfolipiden aangetoond, wat erop wijst dat een tekort aan choline mogelijk een rol speelt in de ontwikkeling of progressie van de ziekte.20
Zwangerschap en borstvoeding
Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is choline van cruciaal belang. Het ondersteunt de ontwikkeling van de placenta, vermindert het risico op pre-eclampsie en groeivertraging en bevordert de hersenontwikkeling van de foetus. Hogere choline-inname verbetert genactiviteit voor bloedvatvorming. Hoge choline-inname tijdens het derde trimester is in verband gebracht met betere cognitieve prestaties bij kinderen.21
Een tekort aan choline kan ontstekingen veroorzaken en de vroege ontwikkeling van de placenta verstoren.22 Dit beperkt de overdracht van voedingsstoffen naar de baby. Kortom: een adequate inname van choline ondersteunt de placentagezondheid en verbetert uitkomsten voor moeder en kind.
Supplementen en hun eigenschappen
Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor mensen die onvoldoende choline uit hun voeding halen. Er zijn verschillende vormen van choline-supplementen op de markt, elk met unieke eigenschappen en toepassingen. Tabel 1 geeft hier een mooi overzicht van. Choline alfosceraat (Alpha-GPC) wordt vaak gebruikt voor neurologische ondersteuning en kan de acetylcholineproductie verbeteren. Dit supplement is bijzonder nuttig bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer.23
Citicoline is een ander supplement dat bekend staat om zijn neuroprotectieve eigenschappen. Het ondersteunt de cognitieve functie en wordt vaak ingezet bij beroertes en dementie.24 Lecithine, een natuurlijke bron van fosfatidylcholine, wordt veel gebruikt voor algemene gezondheid en leverondersteuning. Cholinebitartraat is een betaalbare optie voor algemene suppletie, maar heeft een lagere biologische beschikbaarheid vergeleken met andere vormen.
Bij het kiezen van een supplement is het belangrijk om rekening te houden met de hulpvraag van de patiënt, zoals cognitieve ondersteuning, cardiovasculaire gezondheid of algemene gezondheidsverbetering. Supplementen kunnen ook synergetisch werken met andere nutriënten zoals foliumzuur, vitamine B12 en omega-3-vetzuren (DHA), vooral tijdens de zwangerschap of bij cognitieve achteruitgang.
Conclusie
Choline is een veelzijdige en essentiële voedingsstof die een brede impact heeft op de gezondheid. Het ondersteunt de lever-, hart- en hersenfunctie en speelt een sleutelrol tijdens de zwangerschap. Ondanks deze cruciale rol halen veel mensen niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Bewustzijn, betere voedingsadviezen en gerichte suppletie kunnen helpen om de gezondheid te verbeteren en het risico op tekorten te verminderen.
- Yates AA, Schlicker SA, Suitor CW. Dietary reference intakes: the new basis for recommendations for calcium and related nutrients, B vitamins, and choline. J Am Diet Assoc. 1998;98(6):699-706.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Dietary Reference Values for choline. EFSA J. 2016;14(8):e04484.
- Leermakers ET, Moreira EM, Kiefte-de Jong JC, et al. Effects of choline on health across the life course: a systematic review.Nutr Rev. 2015;73(8):500-22.
- Niculescu MD, Zeisel SH. Diet, methyl donors and DNA methylation: interactions between dietary folate, methionine and choline. J Nutr. 2002;132(8):2333S-2335S.
- Wiedeman AM, Barr SI, Green TJ, et al. Dietary Choline Intake: Current State of Knowledge Across the Life Cycle. Nutrients. oktober 2018;10(10):1513.
- Shaw GM, Carmichael SL, Yang WS, et al. Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. Am J Epidemiol. 2004;160(2):102-9.
- Vennemann FB, Ioannidou S, Valsta LM, et al. Dietary intake and food sources of choline in European populations. Br J Nutr. 2015;114(12):2046-55.
- Fischer LM, da Costa KA, Kwock L, et al. Dietary choline requirements of women: effects of estrogen and genetic variation. Am J Clin Nutr. 2010;92(5):1113-9.
- Ganz AB, Klatt KC, Caudill MA. Common genetic variants alter metabolism and influence dietary choline requirements. Nutrients. 2017;9(8):837.
- Wang Z, Klipfell E, Bennett BJ, et al. Gut flora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease. nature. 2011;472(7341):57-63.
- Tang WW, Wang Z, Levison BS, et al. Intestinal microbial metabolism of phosphatidylcholine and cardiovascular risk. N Engl J Med. 2013;368(17):1575-84.
- Obeid R, Derbyshire E, Schön C. Association between Maternal Choline, Fetal Brain Development, and Child Neurocognition: Systematic Review and Meta-Analysis of Human Studies. Adv Nutr. 1 november 2022;13(6):2445-57.
- Sherriff JL, O’Sullivan TA, Properzi C, et al. Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr. 2016;7(1):5-13.
- Moretti A, Paoletta M, Liguori S, et al. Choline: an essential nutrient for skeletal muscle. Nutrients. 2020;12(7):2144.
- Yang Q, Han H, Sun Z, et al. Association of choline and betaine with the risk of cardiovascular disease and all-cause mortality: Meta-analysis. Eur J Clin Invest. 2023;53(10):e14041.
- Blusztajn JK, Slack BE, Mellott TJ. Neuroprotective Actions of Dietary Choline. Nutrients. augustus 2017;9(8):815.
- Naber M, Hommel B, Colzato LS. Improved human visuomotor performance and pupil constriction after choline supplementation in a placebo-controlled double-blind study. Sci Rep. 2015;5(1):13188.
- D’Orlando KJ, Sandage Jr. BW. Citicoline (CDP-Choline): Mechanisms of action and effects in ischemic brain injury. Neurol Res. 1 augustus 1995;17(4):281-4.
- Fioravanti M, Yanagi M. Cytidinediphosphocholine (CDP choline) for cognitive and behavioural disturbances associated with chronic cerebral disorders in the elderly. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD000269. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2005 Apr 18;(2):CD000269.
- Velazquez R, Winslow W, Mifflin MA. Choline as a prevention for Alzheimer’s disease. Aging. 9 februari 2020;12(3):2026-7.
- Nguyen HT, Oktayani PPI, Lee SD, et al. Choline in pregnant women: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2024 Apr 12:nuae026.
- Zeisel SH. Nutrition in pregnancy: the argument for including a source of choline. Int J Womens Health. 22 april 2013;5:193-9.
- Parnetti L, Amenta F, Gallai V. Choline alphoscerate in cognitive decline and in acute cerebrovascular disease: an analysis of published clinical data. Mech Ageing Dev. november 2001;122(16):2041-55.
- Jasielski P, Piędel F, Piwek M, et al. Application of Citicoline in Neurological Disorders: A Systematic Review. Nutrients. 12 oktober 2020;12(10):3113.