Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe.  Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Dossier
Vitaliteit

Dit is een feestnummer! Voedingsgeneeskunde bestaat 25 jaar! logisch dat de keuze voor het dossier is gevallen op Vitaliteit.

Nummer
5
Jaar
2024
Jaargang
25

Editoral

Kort

Dossier

Deze editie omvat geen dossier.

Artikelen

Er is onder cliënten en professionals een toenemende interesse voor de rol van antioxidanten in het tegengaan van huidveroudering. Huidveroudering is een complex proces, beïnvloed door een combinatie van intrinsieke factoren, zoals genetica en leeftijd, en extrinsieke factoren, zoals UV-straling. Deze factoren bevorderen de productie van reactieve zuurstofsoorten, wat bijdraagt aan oxidatieve stress en daarmee een rol kan spelen in het verouderingsproces. Maar wat zegt de huidige literatuur over de rol van antioxidanten in het tegengaan van dit proces?

Fytotherapie

Vitaliteit heeft alles te maken met energie, levendigheid, levenskracht, levenslust, veerkracht en bezieling. Met name stress, vervuiling en veroudering hebben een negatief effect op onze vitaliteit. Het is dan ook niet gek dat we al decennia op zoek zijn naar manieren om deze processen het hoofd te bieden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam een nieuw concept op, dat van de adaptogene stoffen. Adaptogenen zijn (planten)stoffen die de veerkracht van het lichaam verhogen op een niet-specifieke manier. Het onderzoek heeft sindsdien niet stilgestaan. Planten zoals rhodiola, schisandra en Siberische ginseng blijken bijzonder effectief in het verhogen van onze vitaliteit.

Interview
Vitals-directeur Bolke Koster over ontwikkelingen in de orthomoleculaire branche

Leefstijlartsen zouden er goed aan doen Voedingsgeneeskunde te gaan lezen. Dat is de mening van Bolke Koster, sinds 2011 directeur van het supplementenmerk Vitals. Want het is volgens hem een groep die zich weliswaar inzet om de maatschappij gezonder te maken, maar ook een blinde vlek heeft. Veel leefstijlprofessionals staan namelijk nogal sceptisch tegenover voedingssuppletie, ondanks de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoeken die het belang daarvan al ruimschoots hebben aangetoond.

Voeding
Inzicht in breinveranderingen

Een burn-out wordt tegenwoordig omschreven als een toestand van uitputting door langdurige en excessieve werkstress. Het kan ook ontstaan door andere factoren, zoals zorgtaken, relatieproblemen of een zware studielast. De kern ligt in chronische stress en het gevoel dat de eisen groter zijn dan de middelen om hiermee om te gaan. Het gaat gepaard met veranderingen in endocriene en immunologische biomarkers, die ook invloed kunnen hebben op de hersenfunctie. Dit artikel gaat in op breinveranderingen als gevolg van chronische stress en geeft handvatten voor het hervinden van de fysieke en mentale vitaliteit.