Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe. Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Suppletie van melatonine heeft baat bij patiënten die wakker zijn, maar zich nog in een toestand van bewusteloosheid verkeren (unresponsive wakefulness syndrome). Chinese onderzoekers deden die ontdekking bij 46 patiënten die behandeld werden met melatonine of placebo.
De patiënten verkeerden gemiddeld vijf maanden in een waaktoestand met minimaal tekenen van bewustzijn, waarbij meestal in de hersenen geen slaappatroon meer aanwezig is. Ze kregen gedurende twee weken 3 mg melatonine (of placebo) toegediend.
De score voor koma was in de melatoninegroep significant verbeterd na twee weken, maar na zes maanden waren de verschillen niet meer significant. Melatonine leek vooral de visuele perceptie te verbeteren, bij 31% van de deelnemers (versus 8% placebogroep). Progressie naar een betere bewustzijn - een uitkomst van klinisch belang - was echter niet significant verbeterd.
Melatonine had wel invloed op de hersenen volgens EEG-hersenscans. Het betrof een toename in de 'relatieve spectrale densiteit van de hoogfrequente alfafrequenties'. Dat kan alsnog wijzen op een toename in bewustzijn.
Wen X, Yu J, Zhu G et al. Efficacy of melatonin for prolonged disorders of consciousness: a double-blind, randomized clinical trial. BMC Med. 2024; 22(1):576 doi:10.1186/s12916-024-03793-2