Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De 'oude' website wordt langzaam vervangen. Voor de podcasts ga je voor eerdere afleveringen nog naar de oude Voedingsgeneeskunde website
Een lage dosis vitamine E verbetert de leverstatus bij patiënten met metabool geïnduceerde steatohepatitis, het stadium dat op leververvetting volgt. Bij 29% van de behandelde deelnemers werd het vooraf gestelde doel bereikt, in de placebogroep slechts bij 14%.
Bij metabool geïnduceerde leververvetting (voorheen: niet-alcoholische) beginnen de levercellen vet op te stapelen ten gevolge van een ongezonde leefstijl. Bij steatohepatitis is daarbij de ontstekingslast in de lever sterk toegenomen ten opzichte van het beginstadium en kan er sprake zijn van beginnende leverfibrose.
Het primaire studiedoel was verbetering van de leverstatus volgens een leverbiopsie. Andere uitkomsten die voor het vitamine E-supplement pleitten, waren leverstapeling, infiltratie van ontstoken immuuncellen in het weefsel en de totale leververvettingscore. Bij een kwart van de patiënten verbeterde ook de fibrosescore, ten opzichte van 15% in de placebogroep.
Aan de Chinese studie namen 124 niet-diabetische patiënten deel die 300 mg vitamine E of placebo namen gedurende 96 dagen. De meeste patiënten waren drager van het HP2-2-genotype. HP is een leverproteïne dat oxidatieve stress beteugelt tijdens het verwerken van heemijzer. De HP2-2-variant is daar minder doeltreffend in. Mogelijk is dat de reden waarom vitamine E bij hen aansloeg.
Song Y, Ni W, Zheng M et al. Vitamin E (300 mg) in the treatment of MASH: A multi-center, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Cell Rep Med. 2025; 6(2):101939 doi:10.1016/j.xcrm.2025.101939