Een gebrekkige voedingsstatus van ziekenhuispatiënten heeft grote invloed op hun kans op herstel of de termijn waarop dat herstel plaatsvindt. Dit verband is vaker vastgesteld, maar kende door uiteenlopende opzet en populatie van het onderzoek wisselende uitkomsten. Wetenschappers uit België bevestigen dat dat verband er is, zij het niet tussen voedingsstatus en ziekenhuisduur.
Zomaar een bericht dat de grotere erkenning illustreert van het belang van voeding, ook in het ziekenhuis: het nieuwe concept van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis. Zesmaal per dag worden grotere en kleinere maaltijden aangeboden, gemaakt van pure en verse ingrediënten en bestaande uit voldoende energie en eiwitten. De begeleidende folder laat zien dat de gerechten daadwerkelijk aan hoge kwaliteitseisen voldoen en als expliciet doel hebben om het herstel van patiënten te versnellen. En het hier besproken onderzoek laat zien dat daarvoor een wetenschappelijke basis bestaat.
Onderzocht werden de ziekenhuissterfte, de sterfte na dertig dagen, de noodzaak van heropname binnen vier maanden en de justified length of stay (jLoS). Deze jLoS wordt bepaald aan de hand van overheidsbeslissingen met het oog op financiële compensatie. Vergeleken werden patiënten die in 2018 waren opgenomen in zes verschillende ziekenhuizen. Het ging om 73.843 personen die bij opname werden gescreend op voedingsstatus en van hen liepen er 16.141 ofwel 21,9% een risico op ondervoeding. Die kans was het grootst bij oncologie (38,3% van de patiënten) en het laagst bij plastische chirurgie (5,2%).
Uit de resultaten bleek dat bij een slechte voedingsstatus de kans op heropname binnen vier maanden op 35,5% lag, tegenover 32,9% wanneer er geen risico op ondervoeding was. De verschillen bij de sterftekans in het ziekenhuis waren 5,1% vs. 3,3% en bij sterfte binnen dertig dagen was dat respectievelijk 6,8% en 4,3%. Anders dan in eerdere studies konden voor jLoS, na correctie voor confounders, geen duidelijke conclusies worden getrokken.
Meulemans A, Matthys C, Vangoitsenhoven R, et al. A multicenter propensity score matched analysis in 73,843 patients of an association of nutritional risk with mortality, length of stay and readmission rates. Am J Clin Nutr. 2021 May 14:nqab135.