Nieuwsbriefnummer
390
Publicatiedatum

Sojaconsumptie verlaagt risico op hart- en vaatziekten

Rubriek
Onderzoek

Regelmatige consumptie van soja kan het risico op overlijden door een hartinfarct significant verminderen, zo blijkt uit een prospectief onderzoek onder bijna een half miljoen mensen.

Referenties

Wang X, Yu C, Lv J, et al Consumption of soy products and cardiovascular mortality in people with and without cardiovascular disease: a prospective cohort study of 0.5 million individuals. Eur J Nutr (2021).

Effecten chlorella afhankelijk van darmgezondheid

Rubriek
Onderzoek

Chlorella is een voedzame zoetwateralg die invloed heeft op de vetstofwisseling, ontstekingsremmend werkt en verschillende risicofactoren op hart- en vaatziekten kan verminderen. De effecten lijken echter beïnvloed te worden door het microbioom en de darmwerking. Dat blijkt uit een Japanse gerandomiseerde cross-overstudie.

Referenties

Nishimoto Y, Nomaguchi T, Mori Y, et al The Nutritional Efficacy of Chlorella Supplementation Depends on the Individual Gut Environment: A Randomised Control Study. Front. Nutr. 8:648073.

Ondervoedingsrisico belemmert herstel ziekenhuispatiënten

Rubriek
Onderzoek

Een gebrekkige voedingsstatus van ziekenhuispatiënten heeft grote invloed op hun kans op herstel of de termijn waarop dat herstel plaatsvindt. Dit verband is vaker vastgesteld, maar kende door uiteenlopende opzet en populatie van het onderzoek wisselende uitkomsten. Wetenschappers uit België bevestigen dat dat verband er is, zij het niet tussen voedingsstatus en ziekenhuisduur.

Referenties

Meulemans A, Matthys C, Vangoitsenhoven R, et al. A multicenter propensity score matched analysis in 73,843 patients of an association of nutritional risk with mortality, length of stay and readmission rates. Am J Clin Nutr. 2021 May 14:nqab135.

Meer omega-3 kan hoofdpijn verminderen

Rubriek
Onderzoek

Een nieuwe studie gepubliceerd in The BMJ laat zien dat een verandering in de voeding kan leiden tot minder migraine en hoofdpijn. Een hoge inname van omega-3-vetzuren en een lage inname van omega-6-vetzuren heeft de grootste impact.

Referenties

Ramsden, C. E., Zamora, D., Faurot, K. R.et al. Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. bmj, 2021, 374.

1 of 218