Duurzame voeding tijdens de zwangerschap
Duurzaam eten ook volwaardig tijdens de zwangerschap?

Een ecologisch duurzame voeding kan de impact op het milieu aanzienlijk verminderen zonder de beschikbaarheid van belangrijke nutriënten in gevaar te brengen, zo blijkt uit recent onderzoek bij zwangere vrouwen.

De onderzoekers van de studie identificeerden veelgebruikte voedingsmiddelen van zwangere vrouwen. Vervolgens legden ze het effect vast op de inname van voedingsstoffen en de mate van duurzaamheid als ze deze voedingsmiddelen zouden vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. De maatstaf hierbij was de uitstoot van broeikasgassen (BKG).

Aan het onderzoek namen 171 zwangere vrouwen deel. Hun voedselinname legden ze vast met behulp van de voedselfrequentievragenlijst. Voedingsmiddelen die het meest bijdroegen aan de energie- en eiwitinname werden geïdentificeerd. De onderzoekers keken naar inname van eiwitten, calcium, ijzer, zink, jodium, foliumzuur, verzadigd vet en voedingsvezels. Ze vergeleken voedingsmiddelen die de hoogste BKG-emissies produceren met ecologisch duurzame alternatieven, waarbij hun impact op de nutriëntvoorziening werd bepaald. Vlees, granen en zuivelproducten kregen het kenmerk ‘belangrijke bronnen van energie en eiwit’. De onderzoekers kozen rundvlees met de hoogste BKG-emissie als referentievoedsel. De voorgestelde duurzamere alternatieven waren kip, eieren, vis, tofu, peulvruchten en noten.

Het vervangen van rundvlees door tofu, peulvruchten en noten leidde tot de sterkste vermindering van de CO2-uitstoot. Het vervangen van één portie rundvlees per week (65 g) door een iso-calorische portie stevige tofu (94 g) tijdens de zwangerschap kan de uitstoot van broeikasgassen met 372 kg CO2-eq verminderen. Dit is vergelijkbaar met de GHG-uitstoot van een personenwagen die 1498 km rijdt.

Tegelijkertijd verhoogt het de inname van foliumzuur (+28,1 µg/portie) en vezels (+3,3 g/portie) zonder afbreuk te doen aan de ijzerinname (+ 1,1 mg/portie). Een beperking van de studie is dat er niet is gekeken naar vitamine D en B12, die vaak beperkend zijn in een duurzame voeding en wel heel belangrijk zijn tijdens zwangerschap.

Referenties

Wang T, Grech A, Dissanayake HU et al. Modeling the Effect of Environmentally Sustainable Food Swaps on Nutrient Intake in Pregnant Women. Nutriënts. 2021, 13.10: 3355.