Perillaolie en flavonoïden verbeteren cognitie
Combinatie van perillaolie en flavonoïden verbetert cognitie

Interventie van twaalf maanden met een combinatie van perilla­zaad­olie en flavonoïden uit de schil van citrusvrucht vermindert leeftijdgerelateerde achteruitgang van de cognitieve functie bij gezonde oudere Japanse deelnemers, zo blijkt uit een recente publicatie.

In deze studie werden voedingssupplementen die alleen perilla­zaad­olie bevatten of perilla­zaad­olie verrijkt met poeder van de schil van de onrijpe Chinese citrusvrucht Citrus poonensis (ponkan) onderzocht op hun effecten op de cognitie van 49 gezonde ouderen. Ponkan is rijk aan specifieke flavonoïden, namelijk poly-methoxyflavonen of nobiletine. Dit is een flavonoïde dat de cognitieve en motorische functie verbetert in diermodellen. Perilla­zaad­olie is rijk aan α-linoleenzuur (ALA) en heeft anti-inflammatoire en neuroprotectieve eigenschappen.

Japanners in de leeftijd van 60-85 jaar werden geïncludeerd in een 12 maanden durende gerandomiseerde, dubbelblinde, parallelle studie. Gerandomiseerde deelnemers in de perillagroep kregen zachte gelatinecapsules met 1,47 ml perilla­zaad­olie per dag (880 mg ALA), en die in de perilla­+ponkangroep kregen zachte gelatinecapsules met 880 mg ALA plus 1120 mg ponkanpoeder per dag (2,91 mg nobiletine).

Aan het einde van interventie vertoonde de perilla­+ponkangroep significant hogere cognitieve index-scores dan de perillagroep. De pro-cognitieve effecten van de perilla+ponkan­behandeling gingen gepaard met verhogingen van ALA- en DHA-niveaus in plasma­membranen van rode bloedcellen, brain-derived neurotrophic factor-niveaus en antioxidantpotentieel.

Referenties

Hashimoto M, Matsuzaki K, Maruyama K, et al. Perilla seed oil in combination with the nobiletin-rich ponkan powder enhances cognitive function in healthy elderly Japanese individuals: Possible supplement for brain health in the elderly. Food & Function, 2022.