Krieken of blauwe bes
Krieken of blauwe bes goed voor cholesterol en welbevinden?

Welke houden het hart het gezondst, krieken of blauwe bessen? Volgens een Britse studie kunnen enkel blauwe bessen significant het cholesterolprofiel verbeteren. Krieken leken een stapje voor op blauwe bessen te hebben wanneer het ging om daling van triglyceriden, maar significantie werd niet bereikt. Geen van beide vruchten had invloed op bloeddruk.

Blauwe bessen verhoogden bovendien het welbevinden van de deelnemers. Dat werd gecheckt met de Beck Depression Inventory, de State Trait Anxiety Inventory en de COOP-WONCA-vragenlijst.

Nadeel was dat blauwebessensap het glucoseniveau verhoogde in vergelijking met placebo en de kriekengroep. Voorzichtigheidshalve raden de onderzoekers aan om consumptie van sap te compenseren met lagere inname van calorieën, zeker voor diegenen met een glucose-intolerantie.

Verschillen in chemische structuur in anthocyaninen tussen kriek en blauwe bes zouden de verschillen in uitkomsten kunnen verklaren. Die van blauwe bessen hebben een grotere antioxidantcapaciteit, al moet de relevantie daarvan nog verder onderzocht worden.

Het ging om een twintig dagen tellende interventie waarbij gezonde volwassenen, gemiddeld 34 jaar, dagelijks 60 ml sap van krieken of blauwe bes dronken. Specifiek dronken ze concentraat van Montgommery-kriek en blauwe bes, die respectievelijk 320 en 387 anthocyaninen per 30 ml bevatten.

Referenties

Sinclair J, Bottoms L, Dillon S et al. Effects of Montmorency Tart Cherry and Blueberry Juice on Cardiometabolic and Other Health-Related Outcomes: A Three-Arm Placebo Randomized Controlled Trial. Int J Environ Res Public Health. 2022; 19(9) doi:10.3390/ijerph19095317