Zuivel (on)gezond
Zuivel: gezond en ongezond?

Op basis van een meta-analyse ziet een Duitse onderzoeksgroep enkele voordelen en een groot nadeel aan de consumptie van zuivel, die losstaat van het vetgehalte. De invloed van melk op de suikerspiegel krijgt het label 'ongunstig'. De groep vond negentien RCT's met een totaal van bijna 1500 volwassenen zonder chronische ziekte. Op tien gezondheidsuitkomsten werd er geëvalueerd.

Een voedingspatroon met veel zuivel heeft geen nadelige invloed op lichaamsgewicht, BMI, vetmassa of middelomtrek. Enkel voor yoghurt kon een voordeel gevonden worden, dan nog voor één uitkomst: de middelomtrek.

Zuivel, vetarm of vol, heeft geen nadelige invloed op triglyceriden, LDL-cholesterol of HDL-cholesterol. Volle-melkproducten doen de HDL-waarde zelfs gunstig verhogen. Ook hier heeft yoghurt een streepje voor op melk voor wat HDL-cholesterol en triglyceriden betreft. Voor bloeddruk leek vetarme zuivel het beste, maar het verschil met volle zuivel was niet statistisch significant.

Melkproducten (vol of vetarm) verhogen wel de bloedsuiker en het HbA1c-niveau wanneer vergeleken wordt met een controlegroep die geen extra zuivel neemt.

Alle resultaten waren van lage tot zeer lage zekerheid. Alles bij elkaar genomen zit er volgens de onderzoekers in melk een beperkte gezondheidswaarde, zeker in vergelijking met andere voedingsgroepen. Zuivel moeten we duidelijk lager rangschikken dan noten, peulvruchten of volkoren als het gaat om verbetering van hart- en vaatgezondheid, schrijven ze.

Referenties

Kiesswetter E, Stadelmaier J, Petropoulou M et al. Effects of Dairy Intake on Markers of Cardiometabolic Health in Adults: A Systematic Review with Network Meta-Analysis. Adv Nutr. 2023 doi:10.1016/j.advnut.2023.03.004