Voeding beïnvloedt hersenstructuur
Verband gevonden tussen voeding, hersenstructuur en cognitie

Wetenschappers ontdekten dat bloedmarkers van specifieke vetzuren geassocieerd zijn met betere scores op geheugentests. Ook zagen ze relaties met structuren in specifieke hersengebieden. Het Journal of Nutrition publiceerde onlangs de resultaten.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 111 gezonde oudere volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 69 jaar; MRI-structuurscans, biomarkers van 52 voedingsstoffen in het bloed en cognitieve prestaties, zoals geheugen- en intelligentietests.  Door deze metingen te combineren, vond het team associaties tussen tientallen kenmerken die samen lijken te werken om de hersenen en cognitieve gezondheid bij oudere volwassenen te bevorderen.

De duidelijkste kenmerken uit de analyse die naar voren kwamen, waren de grootte van de grijze­-massa­volumes in de frontale, temporale en pariëtale cortex, prestaties op tests van auditief geheugen en korte- en langetermijngeheugen, en bloedmarkers in verband met de consumptie van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deelnemers aan de studie die hoger scoorden op de geheugentests, hadden meestal grotere volumes grijze massa en hogere niveaus van markers van omega-6-, omega-7- en omega-9-vetzuren in hun bloed. Degenen die het minder goed deden op de cognitieve tests, hadden ook kleinere grijswaarden in die hersengebieden en lagere niveaus van die voedingsmarkers, zo bleek uit de analyse.

De auteurs concluderen dat deze bevindingen aantonen dat we biomarkers van voedingsstoffen, cognitieve tests en MRI-metingen van de hersenstructuur kunnen gebruiken om een groot deel van de variatie in gezond ouder worden te verklaren. Zo kunnen we beter begrijpen hoe voeding bijdraagt aan gezondheid, veroudering en ziekte.

Hoewel de studie alleen verbanden tussen deze factoren blootlegt en niet bewijst dat voedingsgewoonten de gezondheid van de hersenen rechtstreeks bevorderen, draagt zij bij tot het bewijs dat voeding een sleutelrol speelt bij gezond ouder worden, aldus de onderzoekers.

Referenties

Talukdar T, Zwilling C E, & Barbey A K. Integrating Nutrient Biomarkers, Cognitive Function, and Structural MRI Data to Build Multivariate Phenotypes of Healthy Aging. The Journal of Nutrition, 2023.