Zink gebonden aan glycoproteïne wordt beter opgenomen dan zinkoxide. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers uit Texas in een studie weliswaar gesponserd door de firma die het voedingssupplement produceert. Dankzij zinkglycoproteïne zou 40% meer zink opgenomen worden in de loop van acht uren.
Zink is een cofactor van meer dan 300 enzymen en is een component van vele andere eiwitten die structureel zink nodig hebben. Bijna 90% van al het zink zit in de botten en de spieren. Wereldwijd lopen twee miljoen mensen risico op een zinktekort.
Het zinksupplement in deze studie werd samengesteld door gist en probiotica te laten groeien op een nutriëntrijke voedingsbodem. Op die manier worden de mineralen verwerkt in een voedselmatrix, met onder andere glycoproteïnen die de opneembaarheid van zink zouden verhogen. De gist produceert bovendien bètaglucanen en uit sommige probiotica kunnen postbiotica ontstaan. Dat zijn afgestorven micro-organismen die toch nog een gunstige invloed hebben op de gezondheid.
Aan de trial deden zestien gezonde volwassenen deel, die 11 mg zink namen hetzij als zinkoxide, hetzij verwerkt in een glycoproteïne-matrix.
Jäger R, Purpura M, Davis J et al. Glycoprotein Matrix Zinc Exhibits Improved Absorption: A Randomized Crossover Trial. Nutrients. 2024; 16(7) doi:10.3390/nu16071012