Momenteel loopt er een studie met als doel de effecten van voeding op slaapkwaliteit, gemoedstoestand, concentratie en cognitief functioneren te evalueren. De studie wordt uitgevoerd door de Lifestyle Brain Interaction onderzoeksgroep (LBI), die onderdeel is van de Universiteit Leiden.
De LBI-onderzoeksgroep onder leiding van assistent-professor Eline Dekeyster. Deze onderzoeksgroep ontrafelt de impact van leefstijl op de hersenen en andersom. Een van de studies binnen deze onderzoeksgroep bestudeert de invloed van een specifieke voedingswijze op concentratie, slaapkwaliteit, gemoedstoestand en cognitie. Een eerste interventiegroep startte half april, een tweede is gestart op 5 juni en in september start een derde. De deelnemers volgen een voedingsprogramma genaamd 'Brandstof: De Oergezonde Eten Challenge', begeleid door leefstijlexpert Femke van Doesburg. Het voedingsprogramma is gebaseerd op de uitgangspunten van oervoeding ofwel 'paleo-voeding'.
De studie omvat twee online-testsessies van ongeveer 45 minuten: één voorafgaand aan en één na de voedingsinterventie. Tijdens deze sessies stellen de onderzoekers vragen over slaapkwaliteit, gemoedstoestand en concentratie, en de deelnemers voeren een computertaak uit om cognitieve prestaties te meten. De interventie neemt in totaal vier weken in beslag.
Meer informatie over dit onderzoek en over deelname: Qualtrics Survey | Qualtrics Experience Management