Luteïne verbetert metabolisme
Luteïne verbetert metabolisme en vermindert AGE-last

Bij obese volwassenen die 32 weken lang 10 mg luteïne per dag nemen, ontstaat een gezonder cholesterolprofiel, vermindert de oxidatieve stress en daalt het aantal AGE's in het plasma. Dat blijkt uit Chinees onderzoek waarvoor 117 deelnemers uitgenodigd werden. Luteïne verhoogde ook de carotenoïde-index in de huid.

Advanced glycation endproducts (AGE's) ontstaan na reactie tussen glucose en proteïne. Al lange tijd bestuderen onderzoekers ze als een niet-klassieke maar wijzigbare risicofactor, die de transitie van obesitas naar metabool syndroom zou versnellen.

Luteïne is het carotenoïde van bladgroenten zoals peterselie, spinazie en boerenkool. Volgens de Chinese voedingsrichtlijnen van 2023 is een inname van 10 mg per dag aanbevelenswaardig, wat overeenkomt met 100 gram donkere bladgroenten. De actuele inname bij volwassenen bedraagt gemiddeld 2 mg per dag. 

Luteïne verlaagde het totaal-cholesterol-, LDL-cholesterol- en apoB-gehalte. Verder daalde het malondialdehyde, dat als marker voor oxidatieve stress dient. Op markers voor overgewicht had het supplement geen invloed. 

Voor wat AGE's betreft was er een daling in carboxy-ethyllysine, carboxymethyllysine en methylglyoxal-hydro-imidazolon. Sommige van die AGE's verhogen de eetlust en wekken ontsteking op. Bij diegenen met een sterkere toename in plasma-luteïne was er een sterkere afname in plasma-AGE's, al ging het om een zwakke correlatie.

Oxidatieve stress katalyseert de vorming van AGE's en mogelijk werpt luteïne zich op als buffer voor oxidatieve stress. Anderzijds kan luteïne zich rechtstreeks binden met voorloperstoffen van AGE's.

Referenties

Zhou J, Wang S, Wang Q et al. Effect of lutein supplementation on blood lipids and advanced glycation end products in adults with central obesity: a double-blind randomized controlled trial. Food Funct. 2025; 16(5):2096-2107 doi:10.1039/d4fo05578k