Mediterrane voeding vertraagt hersenveroudering
Mediterrane voeding vertraagt hersenveroudering

Bij bijna 300 deelnemers van de DIRECT PLUS-studie hebben onderzoekers twee nieuwe markers voor hersenveroudering ontdekt, decorine en galectine-9. Uit een selectie van 87 proteïnen bleken die markers hersenveroudering het best te representeren. Mediterrane voeding zou in staat zijn de twee markers te verlagen.

Decorine is een component van de extracellulaire matrix, het proteïne-netwerk dat cellen bij elkaar houdt en weefselgroei in goede banen leidt. Daarbij regelt de matrix ook inflammatie. Een hoger decorine-gehalte in de hersenvloeistof is geassocieerd met een vroeger optreden van amyloïde-pathologie, die de ziekte van Alzheimer aankondigt.

Galectine-9 is een galactoside-bindend proteïne dat nodig is voor de bescherming van zenuwcellen in de hersenen. Het proteïne kan echter inflammatie opstarten en het niveau in bloedsomloop is bovendien geassocieerd met alzheimer.  

De associatie met hersenveroudering vonden de onderzoekers in een trial rond mediterrane voeding, waarin deelnemers met (buik)obesitas gezonde voedingsrichtlijnen volgden, of mediterrane voeding aten aangevuld met walnoten, of mediterrane voeding aten aangevuld met walnoten, mankai (soort eendenkroos) en groene thee. Deelnemers in de mediterrane groepen kregen het advies om weinig rood vlees te eten. Alle deelnemers kregen ook een gratis fitnessabonnement. De studie duurde achttien maanden.

Aan de baseline waren lager lichaamsgewicht, tailleomvang, diastole-bloeddruk en HbA1c geassocieerd met jongere hersenen zoals gemeten met MRI-scans. Aan de studie namen vooral mannen deel en de studie hield geen rekening met het opleidingsniveau van elke deelnemer. De studieresultaten zijn dus slecht te generaliseren. De onderzoekers hopen dat decorine en galectine-9 niettemin markers zijn die het effect van mediterrane voeding op de hersenen op lange termijn kunnen monitoren.

Referenties

Pachter D, Yaskolka Meir A, Kaplan A et al. Serum Galectin-9 and Decorin in relation to brain aging and the green-Mediterranean diet: A secondary analysis of the DIRECT PLUS randomized trial. Clin Nutr. 2025; 53:99-108 doi:10.1016/j.clnu.2025.08.021