Nieuwsbriefnummer
445
Publicatiedatum

Studie linkt omega-3 aan verbeterde hersenstructuur

Rubriek
Onderzoek

Zelfs een kleine hoeveelheid omega-3-vetzuren in rode bloedcellen is geassocieerd met een betere hersenstructuur en cognitieve functie bij gezonde vrijwilligers van 40 tot 50 jaar, volgens onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Referenties

Satizabal C L, et al, Association of Red Blood Cell Omega-3 Fatty Acids with MRI Markers and Cognitive Function in Midlife—The Framingham Heart Study, Neurology (2022).

Niet-essentiële aminozuren werkzaam bij gewrichtsproblemen

Rubriek
Onderzoek

Volgens recent onderzoek kunnen mensen met gewrichtsproblemen baat hebben bij een combinatie van zes niet-essentiële aminozuren. Bekend is dat deze de belangrijkste bijdrage leveren aan de vorming van collageen, dat in belangrijke mate de conditie van het gewrichtskraakbeen bepaalt. Studies zijn vooral gedaan naar het effect van glycine, dat in hoge concentratie in collageen voorkomt. Maar ook de andere vijf blijken bij te dragen.

Referenties

Takeuchi F, Takada M, Kobuna Y, et al. Effects of Non-Essential Amino Acids on Knee Joint Conditions in Adults: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2022 Sep 2;14(17):3628.

Rest-olijfolie gezonder dan zonnebloempitolie

Rubriek
Onderzoek

Olijfolie, die als restproduct nog uit het afval van geperste olijven gehaald wordt, is beter voor de gezondheid dan zonnebloempitolie en oliezuurrijke zonnebloempitolie. Dat concluderen Spaanse onderzoekers op basis van meting van cholesterolparameters en andere gezondheidsmarkers. De restolijfolie zou bovendien beter geschikt zijn als bakolie dan vierge olijfolie.

Referenties

González-Rámila S, Mateos R, García-Cordero J et al. Olive Pomace Oil versus High Oleic Sunflower Oil and Sunflower Oil: A Comparative Study in Healthy and Cardiovascular Risk Humans. Foods. 2022; 11(15) doi:10.3390/foods11152186

Perillaolie en citrusextract verbeteren cognitie bij ouderen

Rubriek
Onderzoek

Een extract van Citrus poonensis is rijk aan nobelitine verbetert de verstandelijke vermogens bij gezonde Japanse ouderen wanneer het extract samen met perillaolie genomen wordt. De verbetering ging gepaard met een toename in brain-derived neurotropic factor, de antioxidantcapaciteit en de DHA-concentratie van rode bloedcellen.

Referenties

Hashimoto M, Matsuzaki K, Maruyama K et al. Perilla seed oil in combination with nobiletin-rich ponkan powder enhances cognitive function in healthy elderly Japanese individuals: a possible supplement for brain health in the elderly. Food Funct. 2022; 13(5):2768-2781 doi:10.1039/d1fo03508h