Nieuwsbriefnummer
425
Publicatiedatum

Zoutmindering bij hartfalen voorkomt geen hartincidenten

Rubriek
Onderzoek

Wanneer patiënten met hartfalen de basisregel volgen om hun zoutinname te reduceren, leidt dat niet tot een verminderde kans op cardiovasculaire voorvallen. Dat blijkt uit de Study of Dietary Intervention under 100 mmol in Heart Failure (SODIUM-HF), een internationaal onderzoek in de vorm van een open-label RCT. De uitkomst is opmerkelijk omdat immers meer vocht wordt vastgehouden bij een hogere zoutinname en het hart daardoor extra wordt belast.

Referenties

Ezekowitz JA, Colin-Ramirez E, Ross H, et al.; SODIUM-HF Investigators. Reduction of dietary sodium to less than 100 mmol in heart failure (SODIUM-HF): an international, open-label, randomised, controlled trial. Lancet. 2022 Apr 1:S0140-6736(22)00369-5.

Boswellia onderdrukt COVID-inflammatie

Rubriek
Onderzoek

Een boswellia-siroop kan de duur van een ziekenhuisverblijf verkorten bij COVID-19-patiënten met middelmatig ernstige symptomen. Dat hebben Iraanse onderzoekers aangetoond in een placebogecontroleerde studie met 74 deelnemers. Ook het profiel van immuuncellen wees op een efficiëntere immuunrespons.

Referenties

Barzin Tond S, Balenci L, Khajavirad N et al. Inflawell® improves neutrophil-to-lymphocyte ratio and shortens hospitalization in patients with moderate COVID-19, in a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Inflammopharmacology. 2022; 30(2):465-475 doi:10.1007/s10787-022-00928-w

Soja verbetert parameters voor hart- en vaatziekten

Rubriek
Onderzoek

De in onderzoek gevonden negatieve associaties tussen consumptie van soja en de kans op hart- en vaatziekten is in een recente meta-analyse1 bevestigd. Daarin zijn alleen RCT’s opgenomen waarin de effecten zijn nagegaan voor de belangrijke risicogroep van diabetici. Verschillende parameters voor deze ziekten verbeterden, andere deden dat niet.

Referenties

1 Asbaghi O, Ashtary-Larky D, Mousa A, et al. The Effects of Soy Products on Cardiovascular Risk Factors in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Clinical Trials. Adv Nutr. 2021 Sep 30;13(2):455–73.

2 Yan Z, Zhang X, Li C, et al. Association between consumption of soy and risk of cardiovascular disease: A meta-analysis of observational studies. Eur J Prev Cardiol. 2017 May;24(7):735-747.

Scandinavische voeding verlaagt cholesterol en bloedsuiker

Rubriek
Onderzoek

In een nieuwe studie hebben onderzoekers helder bewijs gevonden dat een Scandinavische voeding de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kan verlagen, zelfs zonder gewichtsverlies.

Referenties

Gürdeniz G, Uusitupa M, Hermansen K et al. Analysis of the SYSDIET Healthy Nordic Diet randomized trial based on metabolic profiling reveal beneficial effects on glucose metabolism and blood lipids. Clinical Nutrition, 2022, 41.2: 441-451