Nieuwsbriefnummer
415
Publicatiedatum

Duurzaam eten ook volwaardig tijdens de zwangerschap?

Rubriek
Onderzoek

Een ecologisch duurzame voeding kan de impact op het milieu aanzienlijk verminderen zonder de beschikbaarheid van belangrijke nutriënten in gevaar te brengen, zo blijkt uit recent onderzoek bij zwangere vrouwen.

Referenties

Wang T, Grech A, Dissanayake HU et al. Modeling the Effect of Environmentally Sustainable Food Swaps on Nutrient Intake in Pregnant Women. Nutriënts. 2021, 13.10: 3355.

Effect ginseng op cardiometabolisme diabetici

Rubriek
Onderzoek

Een combinatie-extract van Amerikaanse en Koreaanse ginseng kan de bloeddruk verder verlagen bij diabetespatiënten die reeds medicatie voor hun bloeddruk nemen. Daarnaast noteerden de Canadese onderzoekers een betere controle over de suikerspiegel en een reductie in bloedvetten.

Referenties

Jovanovski E, Smircic-Duvnjak L, Komishon A et al. Effect of coadministration of enriched Korean Red Ginseng (Panax ginseng) and American ginseng (Panax quinquefolius L) on cardiometabolic outcomes in type-2 diabetes: A randomized controlled trial. J Ginseng Res. 2021; 45(5):546-554 doi:10.1016/j.jgr.2019.11.005

Goede seleniumstatus vermindert sterftekans door vaatziekten

Rubriek
Onderzoek

Een voldoende serumniveau selenium verlaagt de kans op hartfalen en sterfte, althans bij niet-rokers. Dat wijst een Nederlandse cohortstudie1 uit, die eind 2021 verscheen in het European Journal of Heart Failure. Het belang van het sporenelement blijkt ook uit resultaten van een Chinees onderzoek,2 in januari 2022 gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Want ook diabetici lijken hun overlijdensrisico, al dan niet als gevolg van hartaandoeningen, te kunnen beperken door een goede serumconcentratie selenium.

Referenties

1 Al-Mubarak AA, Grote Beverborg N, Suthahar N, et al. High selenium levels associate with reduced risk of mortality and new-onset heart failure: data from PREVEND. Eur J Heart Fail. 2021 Dec 20.

2 Qiu Z, Geng T, Wan Z, et al. Serum selenium concentrations and risk of all-cause and heart disease mortality among individuals with type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 2022 Jan 11;115(1):53-60.

Koffie en thee verlagen risico op beroerte en dementie

Rubriek
Onderzoek

Een recent onderzoek laat zien dat koffie en thee beide een preventief effect kunnen hebben op het krijgen van een beroerte of de ontwikkeling van dementie. De prospectieve cohortstudie werd tussen 2006 tot 2010 uitgevoerd door Chinese wetenschappers op basis van gegevens uit de Britse Biobank. Koffie komt er nog iets beter af omdat het gunstige effect ook meetbaar was bij dementie die soms ná een beroerte ontstaat.

Referenties

Zhang Y, Yang H, Li S, et al. Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank. PLoS Med. 2021 Nov 16;18(11):e1003830.