Nieuwsbriefnummer
410
Publicatiedatum

Vitamine D kan diabetes-risico bij cystische fibrose verminderen

Rubriek
Onderzoek

De kans voor patiënten met taaislijmziekte om diabetes te ontwikkelen, hangt samen met hun niveau vitamine D. Dat laat een retrospectieve cohortstudie zien. Veel patiënten met deze ziekte worden getroffen door wat cystic fibrosis related diabetes (CFRD) wordt genoemd. Handhaving van een afdoende serumniveau vitamine D lijkt dit risico echter te beperken.

Referenties

Peng Y, Wu M, Alvarez JA, et al. Vitamin D Status and Risk of Cystic Fibrosis-Related Diabetes: A RetrospectiveSingleCenter Cohort Study. Nutrients. 2021 Nov 12;13(11):4048.

Omega-3 voorkomt depressie niet, integendeel

Rubriek
Onderzoek

Uit een grootschalige klinische studie blijkt dat het nemen van 1 gram visolie per dag het risico op depressie eerder verhoogt dan verlaagt. De bevindingen zijn wat onverwacht, omdat het gebruik van omega-3 in brede kringen aangemoedigd wordt als het gaat om bestrijding van depressie. Aan deze studie namen vijftigplussers deel die geen klinische symptomen van depressie hadden.

Referenties

Okereke OI, Vyas CM, Mischoulon D et al. Effect of Long-term Supplementation With Marine Omega-3 Fatty Acids vs Placebo on Risk of Depression or Clinically Relevant Depressive Symptoms and on Change in Mood Scores: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2021; 326(23):2385-2394

Goed kauwen verhoogt energieverbruik

Rubriek
Onderzoek

Het kauwproces verhoogt de darmmotiliteit en het energieverbruik. Dit leidt tot een verhoogde warmteontwikkeling in het lichaam na voedselinname. Japanse onderzoekers ontrafelden het werkingsmechanisme.

Referenties

Hamada Y, Hayashi N. Chewing increases postprandial diet-induced thermogenesis. Scientific reports, 2021, 11.1: 1-7