Nieuwsbriefnummer
395
Publicatiedatum

Voedingswaarden 'namaak' en 'echt' vlees lopen nog sterk uiteen

Rubriek
Onderzoek

In de zoektocht naar volwaardige alternatieven weet men in het laboratorium geen equivalent van natuurlijk vlees te produceren. Amerikaanse wetenschappers stelden dat vast na een vergelijking van metabolieten in achttien plantaardige vleesvervangers met die in achttien rundvleesproducten. De voedingswaarde blijft verschillen, maar dat hoeft nog niet ten nadele van plantaardige voeding te spreken.

Referenties

van Vliet S, Bain JR, Muehlbauer MJ, et al. A metabolomics comparison of plant-based meat and grass-fed meat indicates large nutritional differences despite comparable Nutrition Facts panels. Sci Rep. 2021 Jul 5;11(1):13828.

Consumptie van omega-6 oorzaak van chronische pijn?

Rubriek
Onderzoek

Volgens een Amerikaanse onderzoeksgroep vormen de omega-6-vetzuren uit een gangbaar westers voedingspatroon een risicofactor voor chronische-pijnaandoeningen. Ze toonden dit aan met experimenten met muizen die een percentage omega-6-vetzuren innamen vergelijkbaar met een standaard Amerikaans voedingspatroon. Voeding rijk aan omega-3-vetzuren gaan de effecten van omega-6 tegen.

Referenties
Boyd JT, LoCoco PM, Furr AR et al. Elevated dietary ω-6 polyunsaturated fatty acids induce reversible peripheral nerve dysfunction that exacerbates comorbid pain conditions. Nat Metab. 2021 Jun;3(6):762-773

Psoriasis, hart- en vaatziekten en trombose

Rubriek
Onderzoek

Psoriasis uit zich in een chronische ontsteking van de huid met schilfervorming, maar wordt gezien als een systemische pro-inflammatoire aandoening. De aard van de ontsteking maakt dat mensen met psoriasis een verhoogd risico hebben op hart– en vaatziekten en in het bijzonder een grotere kans op trombose.

Referenties

Visser M, Tarr G, Pretorius E, et al Thrombosis in Psoriasis: Cutaneous Cytokine Production as a Potential Driving Force of Haemostatic Dysregulation and Subsequent Cardiovascular Risk. Front. Immunol. 2021:12;688861.

Eiwitrijke voeding na gewichtsverlies onderdrukt hongergevoel

Rubriek
Onderzoek

Een eiwitrijke voeding met een lage glycemische index onderdrukt hongergevoelens, maar veroorzaakt geen gewichtstoename na gewichtsverlies. Dat is de conclusie van een grote, drie jaar durende gerandomiseerde studie.

Referenties

Zhu, R., Fogelholm, M., Larsen, T. M., et al. A High-Protein, Low Glycemic Index Diet Suppresses Hunger but Not Weight Regain After Weight Loss: Results From a Large, 3-Years Randomized Trial (PREVIEW). Frontiers in Nutrition, 2021, 8.