Uit een nieuwe studie is gebleken dat een mediterraan voedingspatroon op basis van conventioneel voedsel leidt tot een tien maal zo hoge totale pesticide-inname dan een mediterraan voedingspatroon op basis van biologisch voedsel.
Referenties
Rempelos L, Wang J, Barański M et al. Diet and food type affect urinary pesticide residue excretion profiles in healthy individuals: results of a randomized controlled dietary intervention trial. The American journal of clinical nutrition, 2022, 115.2: 364-377.
In een pilotstudie, uitgevoerd aan de Universiteit van Pavia in Italië, bleek een gepatenteerde vorm van quercetine een betere bescherming te bieden tegen het coronavirus dan placebo.
Referenties
Rondanelli, M., Perna, S., Gasparri, C., et al. Promising Effects of 3-Month Period of Quercetin Phytosome® Supplementation in the Prevention of Symptomatic COVID-19 Disease in Healthcare Workers: A Pilot Study. Life, 2022, 12.1: 66.
Algen zijn een bron van de omega-3-vetzuren EPA en DHA, en ook de bruine alg Phaeodactylum tricornutum bevat goed opneembare omega-3-vetzuren. Hoewel er weinig reden is om aan te nemen dat omega-3 uit algen minder opneembaar is, hebben Duitse onderzoekers de opname ervan uit P. tricornutum vergeleken met die uit visolie en uit vis. Interessant aspect is dat het om een volwaardig algenpreparaat te doen was, en niet om een gefractioneerd extract.
Referenties
Stiefvatter L, Lehnert K, Frick K et al. Oral Bioavailability of Omega-3 Fatty Acids and Carotenoids from the Microalgae Phaeodactylum tricornutum in Healthy Young Adults. Mar Drugs. 2021; 19(12) doi:10.3390/md19120700