Algen zijn een bron van de omega-3-vetzuren EPA en DHA, en ook de bruine alg Phaeodactylum tricornutum bevat goed opneembare omega-3-vetzuren. Hoewel er weinig reden is om aan te nemen dat omega-3 uit algen minder opneembaar is, hebben Duitse onderzoekers de opname ervan uit P. tricornutum vergeleken met die uit visolie en uit vis. Interessant aspect is dat het om een volwaardig algenpreparaat te doen was, en niet om een gefractioneerd extract.
Proefpersonen kregen 5,3 g van een algenextract, goed voor 300 mg EPA en DHA per dag. Het extract was niet zwaar bewerkt: de cellen werden gebroken met een kogelmolen en vervolgens gevriesdroogd tot een poeder. De alg bevat hogere concentraties omega-3 dan vis (58 mg/g versus 21 mg/g), dat vooral EPA betreft (53 mg/g versus 7 mg/g in vis). Algen heten een duurzamere bron voor omega-3 te zijn, omdat 20 tot 25 kg vis nodig is om 1 kg visolie te produceren.
P. tricornutum leverde ook 30 mg fucoxanthine aan het lichaam, een roodgekleurd carotenoïde die samen met het groene chlorofyl de bruine kleur aan de algen geeft. Daarnaast bevat de alg ook 2,5 mg vitamine E als alfa- en gammatocoferol. Dat had evenwel geen invloed op de vitamine E-status van de deelnemers.
Stiefvatter L, Lehnert K, Frick K et al. Oral Bioavailability of Omega-3 Fatty Acids and Carotenoids from the Microalgae Phaeodactylum tricornutum in Healthy Young Adults. Mar Drugs. 2021; 19(12) doi:10.3390/md19120700