Nieuwsbriefnummer
452
Publicatiedatum

Artisjok ondersteunt lever

Rubriek
Onderzoek

Uit meerdere studies blijkt dat artisjokextract het leverenzym in het bloed verlaagt. Iraanse onderzoekers vonden zeven klinische studies geschikt en verwerkte ze in een meta-analyse. Uit die meta-analyse volgde ook de suggestie dat dosissen van meer dan 500 mg per dag een beter effect hebben.

Referenties

Amini MR, Sheikhhossein F, Talebyan A et al. Effects of Artichoke Supplementation on Liver Enzymes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Clin Nutr Res. 2022; 11(3):228-239 doi:10.7762/cnr.2022.11.3.228

Verhoogt sporten de vitamine D-status?

Rubriek
Onderzoek

Duursporten verhoogt vitamine D in het serum bij vitamine D-deficiënte mannen en vrouwen maar heeft geen invloed wanneer het serumniveau op peil is. Dat is een voorlopige conclusie van een Chinese overzichtsstudie. Krachttraining heeft dat effect niet. De relatie tussen vitamine D en beweging is bovendien complex.

Referenties

Zhang J, Cao ZB. Exercise: A Possibly Effective Way to Improve Vitamin D Nutritional Status. Nutrients. 2022; 14(13)

Carnitine bevordert postnatale groei bij prematuren

Rubriek
Onderzoek

Uit een recente studie, gepubliceerd in Nutrients, blijkt dat inname van carnitine door zeer premature baby’s in de eerste postnatale weken geassocieerd is met een betere groei en een grotere hersenomvang op de uitgerekende datum. Vooral de inname van carnitine uit moedermelk lijkt gelinkt aan een betere groei.

Referenties

Manninen S, Silvennoinen S, Bendel P, et al. Carnitine Intake and Serum Levels Associate Positively with Postnatal Growth and Brain Size at Term in Very Preterm Infants. Nutrients, 2022, vol. 14, no 22, p. 4725.

Handvol amandelen bevordert butyraatproductie

Rubriek
Onderzoek

Een team onderzoekers van het King's College in Londen onderzocht de impact van hele en gemalen amandelen op de samenstelling van de darmmicrobiota. Ze concludeerden dat de dagelijkse consumptie van een handvol amandelen de butyraatproductie in de darm bevordert. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Referenties

Creedon AC, Dimidi  E, Hung  ES, et al. The impact of almonds and almond processing on gastrointestinal physiology, luminal microbiology and gastrointestinal symptoms: a randomized controlled trial and mastication study. The American journal of clinical nutrition, 2022.