Nieuwsbriefnummer
453
Publicatiedatum

Voeding voor een gezond lang leven

Rubriek
Onderzoek

Consumptie van proteïne en vitamine E hoger dan gemiddeld werd in een Canadese studie geassocieerd met minder fysiologische ontregeling, terwijl markers voor biologische leeftijd verminderd werden door een relatief hoge koolhydraatinname (met proteïne-inname aan de gemiddelde, zelfs lagere kant). Verhoudingen van macronutriënten lijken dus specifieke voor- en nadelen te hebben, afhankelijk van de fysiologisch parameter die de onderzoekers gebruiken. Een enkel voedingspatroon lijkt onmogelijk alle ontregelings- en verouderingsscores te kunnen minimaliseren.

Referenties

Senior AM, Legault V, Lavoie FB et al. Multidimensional associations between nutrient intake and healthy ageing in humans. BMC Biol. 2022; 20(1):196

Antibioticaresistente darmbacteriën stimuleren C. difficile

Rubriek
Onderzoek

In een nieuwe studie in Nature hebben onderzoekers van het Children's Hospital in Philadelphia ontdekt dat enterococcus, een antibiotica-resistente opportunistische ziekteverwekker, samenwerkt met C. difficile, waardoor deze beter kan gedijen.

Referenties

Smith A B, Jenior  M L, Keenan O, et al. Enterococci enhance Clostridioides difficile pathogenesis. Nature, 2022, p. 1-7.

Vitamine D-suppletie niet effectief bij spierpijn door statines

Rubriek
Onderzoek

Sommige gezondheidsprofessionals adviseren vitamine D-suppletie om spierpijn door statinegebruik te verlichten, maar uit een nieuwe studie van de Northwestern University, Harvard University en Stanford University blijkt dat deze vitamine geen wezenlijk effect heeft.

Referenties

Hlatky M A, Gonzalez P E, Manson J E, et al. Statin-Associated Muscle Symptoms Among New Statin Users Randomly Assigned to Vitamin D or Placebo. JAMA cardiology, 2022.

Mineralen uit vleesvervangers slecht opgenomen

Rubriek
Onderzoek

Uit een Zweedse studie van de Chalmers University of Technology blijkt dat producenten van vleesvervangers een hoog gehalte aan mineralen claimen, maar in een vorm die niet beschikbaar is voor het lichaam. De geschatte opname van ijzer en zink uit de producten was extreem laag. Alleen tempeh vormde hierop een uitzondering.

Referenties

Mayer Labba I C, Steinhausen H , Almius  L , et al. Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available on the Swedish Market. Nutrients, 2022, vol. 14, no 19, p. 3903.