Nieuwsbriefnummer
458
Publicatiedatum

Vis en kwik tijdens de zwangerschap

Rubriek
Onderzoek

Volgens Britse onderzoekers hoeven zwangere vrouwen zich geen zorgen te maken over het kwik dat in vis zit. Bij vrouwen die vis eten, bestaat zelfs een gunstig verband tussen het kwikniveau tijdens de zwangerschap en de cognitieve gezondheid van het latere kind. Bij vrouwen die geen vis eten, wordt dat verband niet teruggevonden.

Referenties

Golding J, Taylor C, Iles-Caven Y, Gregory S. The benefits of fish intake: Results concerning prenatal mercury exposure and child outcomes from the ALSPAC prebirth cohort. Neurotoxicology. 2022; 91:22-30

Carnitine verbetert glycemische markers

Rubriek
Onderzoek

L-carnitine speelt een rol in de vet– en suikerstofwisseling. Het helpt langeketenvetzuren in de mitochondriën te transporteren en steeds meer bewijs duidt ook op een rol in de insulinegevoeligheid en metabole flexibiliteit.

Referenties

Zamani M, Pahlavani N, Nikbaf-Shandiz M et al. The effects of L-carnitine supplementation on glycemic markers in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis. Frontiers in Nutrition 2023:9;3283.

Ademwerk effectiever dan meditatie voor verbeteren stemming

Rubriek
Onderzoek

Ademwerk, vooral het op de uitademing gerichte cyclische ademhalen, brengt een grotere verbetering van de stemming en vermindering van angstgevoelens te weeg dan mindfulness­meditatie. Dagelijks vijf minuten cyclisch ‘zuchten’ lijkt veelbelovend als oefening voor stressbeheersing.

Referenties

Balban M Y, Neri E, Kogon  M M et al. Brief structured respiration practices enhance mood and reduce physiological arousal. Cell Reports Medicine, 2023, p. 100895.

Klinisch onderzoek toont aan dat vitamine D werkt tegen COVID

Rubriek
Onderzoek

Sinds de komst van COVID-19 is de rol van vitamine D controversieel, maar een recente meta-analyse lijkt de eerder gevonden, sterke aanwijzingen voor werkzaamheid stevig te onderbouwen. De Italiaanse wetenschappers baseerden zich op de vijf kwalitatief beste RCT’s. Daaruit blijkt dat suppletie met vitamine D drastisch het risico verlaagt om opgenomen te worden op de IC en - in wat mindere mate – de kans op sterfte.

Referenties
  1. Argano C, Mallaci Bocchio R, Natoli G, et al. Protective Effect of Vitamin D Supplementation on COVID-19-Related Intensive Care Hospitalization and Mortality: Definitive Evidence from Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis. Pharmaceuticals (Basel). 2023 Jan 16;16(1):130.
  2. https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a7281.pdf
  3. https://voedingsgeneeskunde.nl/vg-23-1/coronabeleid-negeert-belang-van-voedingssuppletie-1
  4. Nogues X, Ovejero D, Pineda-Moncusí M, et al. Calcifediol Treatment and COVID-19-Related Outcomes. J Clin Endocrinol Metab. 2021 Sep 27;106(10):e4017-e4027.