Door oesterzwampoeder aan een smoothie toe te voegen, ervaart iemand met impaired glucose tolerance (IGT) minder hongergevoel. Oesterzwam ‑ vooral de bètaglucanen ervan ‑ heeft ook een positieve uitwerking op niet-veresterde vetzuren in het serum en GLP1. Echter een verbetering van glycemische parameters kon niet vastgesteld worden door de onderzoekers.
Poeder van oesterzwam had dus niet volledig het verwachte effect. Oesterzwamen zijn een goede bron van bètaglucanen, die erom bekendstaan de suikerspiegel te verlagen na een maaltijd. Maar de ene bètaglucaan is de andere niet. Kleine verschillen in chemische structuur, grote verschillen in moleculair gewicht en bereidingswijze kunnen verklaren waarom glycemische effecten uitbleven. Het oesterzwampoeder voor deze studie werd bekomen na verhitting in een oven.
Voor een verklaring voor daling van niet-veresterde vetzuren verwijzen de ondezoekers naar de prebiotische effecten van bètaglucanen. De microbiota gebruikt bètaglucanen als substraat voor de aanmaak van korteketenvetzuren, die ver reikende invloed uitoefenen, tot zelfs in het vetweefsel.
Glucagon-like peptide-1 (GLP1) is een spijsvertertingshormoon dat de insulineafscheiding en het gevoel van verzadiging verhoogt.
Dicks L, Jakobs L, Sari M et al. Fortifying a meal with oyster mushroom powder beneficially affects postprandial glucagon-like peptide-1, non-esterified free fatty acids and hunger sensation in adults with impaired glucose tolerance: a double-blind randomized controlled crossover trial. Eur J Nutr. 2022 Mar;61(2):687-701.