Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe. Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.
Bacteriesoorten zoals lactobacillen, bifidobacteriën en enterokokken hebben overlappende, maar ook specifieke eigenschappen. Weet je welke specifieke soorten beter zijn in het produceren van serotonine, dopamine of GABA, of juist in het verlagen van cortisol?
Microbiota spelen een cruciale rol in de algehele en mentale gezondheid door hun complexe interacties met het endocriene systeem. Zo beïnvloeden de biljoenen bacteriën in onze darmen het vrijkomen en de functies van (darm)hormonen geproduceerd door entero-endocriene cellen, maar zijn ze ook in staat zelf een verscheidenheid aan hormonen te produceren. Deze hormonen zijn dan ook belangrijke signaalmoleculen in de twee-richtingscommunicatie via de microbiota-darm-brein-as.
Deze workshop gaat dieper in op de rol van de microbiota als hormonaal ecosysteem. De focus ligt op hoe, en welke, bacteriestammen en -soorten GABA, dopamine, serotonine produceren en cortisol verlagen en wat dit voor effect heeft op de mentale gezondheid. Lianne zoomt zowel in op de werkingsmechanismen als op toepassingen, zodat je op de hoogte bent van de nieuwste wetenschappelijke studies en deze informatie kunt gebruiken om je advies in de praktijk te onderbouwen.
Voedingsdeskundige
Lianne Weggemans is voedingsdeskundige (MSc) en als Scientific Educator werkzaam voor Stichting Orthomoleculaire Educatie. Ze is afgestudeerd aan de Wageningen University & Research in de richting Nutritional Physiology and Health Status. Haar passie is om wetenschappelijke informatie over voeding en voedingssupplementen met een frisse blik te vertalen naar onderbouwde, bruikbare informatie die je in de praktijk kunt inzetten.