Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe. Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.
Drie krachtige systemen - het brein, het immuunsysteem en het metabole systeem - strijden voortdurend om energie binnen ons lichaam. Normaal werken ze samen, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze egoïstisch worden en alle energie voor zichzelf opeisen. Deze systemen communiceren via het neuro-endocrinologische netwerk, waarbij elk systeem specifieke signalen inzet om de energiebalans te reguleren. Het immuunsysteem beïnvloedt de insulinesignalering en kan insulineresistentie in andere organen veroorzaken. Het metabole systeem reguleert de energietoewijzing via leptine, terwijl de hersenen processen aansturen door middel van stresshormonen.
In deze workshop gaan we dieper in op het Selfish Brain-principe. Dit principe beschrijft de dominante rol van het brein in de verdeling van energie binnen het lichaam. Het brein heeft een prioritair recht op glucose om zijn functioneren te waarborgen, vaak ten koste van andere organen en fysiologische systemen. Dit is een hele waardevolle overlevingsstrategie, want in situaties van energietekort verkrijgt het brein voorrang, wat kan bijdragen aan metabole en immunologische verstoringen.
Dit complexe samenspel wordt gecontroleerd door feedbackmechanismen en hormonen. Hormonen zorgen onder andere voor de regulering van de energiebalans. Cortisol, een stresshormoon, verhoogt de beschikbaarheid van glucose om de energievoorziening van het brein te ondersteunen, terwijl insuline de opname van glucose in cellen faciliteert. Leptine, afkomstig uit vetweefsel, reguleert het hongergevoel en het energieverbruik, terwijl ghreline juist de eetlust stimuleert. Daarnaast beïnvloedt het immuunsysteem via ontstekingsreacties de insulinegevoeligheid, wat verdere verstoringen in de energietoewijzing kan veroorzaken. Ontdek in deze workshop welke effectieve tools je kunt gebruiken om het Selfish Brain tot rust te brengen en zo een betere energieverdeling te creëren.
Orthomoleculair diëtist
Lienke van Deuzen is Master in de Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI), orthomoleculair diëtist en darmspecialist. Daarnaast is Lienke hoofddocent bij de SOHF en eigenaar van de praktijken GezondXtra en Livade, waar ze dagelijks de complexe principes van de voedingsgeneeskunde vertalen naar een praktisch en toepasbaar leefstijladvies.