Nieuwe website!

Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe.  Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Maagzuur
Onmisbare schakel voor gezonde hormoonbalans

Het exacte percentage van mensen met een tekort aan maagzuur varieert afhankelijk van de leeftijd, gezondheidsstatus en gebruikte medicatie, maar het komt vaker voor dan wordt gedacht. Hoewel de exacte prevalentie moeilijk te bepalen is, kunnen significante groepen van de bevolking, vooral ouderen en mensen met chronische aandoeningen of medicatiegebruik, een tekort aan maagzuur ervaren. Geschat wordt dat 20-50% van de mensen in enig stadium van hun leven met hypochlorhydrie te maken krijgt.

Voldoende maagzuur is echter een belangrijke randvoorwaarde voor een gezonde hormoonbalans, omdat het de opname van essentiële voedingsstoffen, de gezondheid van de darmflora en de regulatie van stresshormonen ondersteunt. Problemen met maagzuur kunnen leiden tot tekorten en verstoringen in de hormonale huishouding, wat een breed scala aan gezondheidsklachten kan veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan:

  • Slechte opname van voedingsstoffen
  • Verhoogde ontsteking door darmdysbiose
  • Verhoogde stress op het lichaam en hormonale disbalans
  • Verstoring van de schildklierfunctie
  • Problemen met de bloedsuikerspiegelregulatie

Voldoende maagzuur is essentieel voor een gezonde spijsvertering en heeft dus ook een belangrijke invloed op de hormoonbalans. In deze lezing legt Wim Knoppert de mogelijke oorzaken en gevolgen verder uit.

Medisch adviseur

Wim Knoppert is medisch adviseur bij RP Sanitas Humanus en helpt collega behandelaars bij het doen van diagnostisch onderzoek, de interpretatie van onderzoeksresultaten en de vertaling naar therapeutische ondersteuning. RP Sanitas Humanus is een toonaangevend bedrijf voor humane diagnostiek en complementaire zorg, met decennia lange ervaring.