Welkom! Je bent uitgekomen op de nieuwe website van Voedingsgeneeskunde. De reguliere website is aan vernieuwing toe. Surf gerust rond, de website is nog niet compleet en volop in ontwikkeling.

Overschakelen naar een fitte manier van leven zal niet voor iedereen gemakkelijk zijn, maar de toegankelijke en empathische schrijfstijl verlaagt daarvoor wel de drempel. De schrijvers benadrukken dat het boek niet is bedoeld als opgeheven vingertje en niet wil preken over wat goed of fout is. Je zou erover kunnen discussiëren of ze daarin wel helemaal geslaagd zijn, want het is overduidelijk dat ze meer heil zien in plantaardige voedingsmiddelen dan in dierlijke. Overigens nuanceren ze hun voorkeur wel met de uitspraak dat dierlijke voeding niet zozeer slecht is, maar plantaardige voeding daarentegen juist zo goed. Onderzoek laat volgens hen duidelijk zien dat mensen die minder dierlijke producten eten, langer leven en gezonder zijn. Vis en visolieproducten kwalificeren de schrijvers overigens ook niet als gezond omdat die volgens hen vaak vervuild zijn met kwalijke stoffen. Ze geven daarom de voorkeur aan algenoliesupplementen: ‘Dan krijg je toch die belangrijke omega-3-vetzuren binnen’. Het is logisch dat ze vervolgens ook biologische voeding aanraden om minder schadelijke chemicaliën binnen te krijgen. Over het darmmicrobioom schrijven ze dat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten vaker een grotere diversiteit aan gunstige darmbacteriën hebben.
Sommige lezers zullen zich afvragen hoe dit boek zich verhoudt tot voedingswijzen waar ook al veel onderzoek naar is gedaan en waarvan de gezondheidsvoordelen zijn aangetoond. Neem het populaire paleodieet. Dat heeft bijvoorbeeld brood in de ban gedaan vanwege de hoge glycemische index. Plants for Health stelt daarentegen dat volkorenbrood gezond is. Als je geneigd bent snel in gewicht aan te komen, moet je volgens de schrijvers vooral letten op het beleg.
Omdat behalve voeding ook lichaamsbeweging belangrijk is, zetten ze uiteen wanneer en hoe je voldoende beweegt. Omdat ieder mens anders is, hoeft echt niet iedereen te gaan hardlopen. Er zijn meer mogelijkheden om je doel te bereiken. Ook de sportschool is geen must, je kan ook thuis aan de slag, bijvoorbeeld met de goed uitgelegde oefeningen met illustraties. Aandacht voor stress en ontspanning hoort ook bij een gezonde leefstijl. Veel studies laten zien dat mensen die veel stress ervaren, minder gezond zijn. Voor wie moeite heeft te ontsnappen uit de dagelijkse stressmallemolen, biedt het boek de Cirkel van Acht. Een model dat je leert om oplossingsgericht te denken en handelen. Het onderwerp nachtrust heeft hier zijdelings mee te maken. ‘Beter slapen begint ’s ochtends als je opstaat’, leggen de schrijvers uit en geven vervolgens tips om je slaappatroon te verbeteren.
In het hoofdstuk ‘Alles in balans’ komt al het besprokene bij elkaar met daarbij het advies om jezelf vooral realistische doelen te stellen. Dat motiveert en helpt weerstand te bieden aan The Pleasure Trap, ofwel: het beloningssysteem in de hersenen dat verleidt tot ongezond eten en bewegingsarmoede. Onze biologie zet ons dus aan tot verkeerde keuzes. Maar we zijn beslist niet weerloos. Als we willen, kunnen we ons brein hertrainen. Geldt dat voor iedereen? Geen idee. Aan de samenstellers van Plants for Health zal het in ieder geval niet liggen.