Een cholinetekort werkt mogelijk de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer in de hand, zo blijkt uit recente Amerikaanse experimenten met muizen.
De onderzoekers lieten gezonde muizen en muizen die gevoelig zijn voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer tijdens hun jonge volwassenheid een dieet mét of zonder choline volgen. Het volgen van een dieet zonder choline leidde bij alle muizen tot het ontstaan van veranderingen in de hersenen die lijken op de ziekte van Alzheimer, waaronder het ontstaan van motorische problemen.
Deze veranderingen waren meer uitgesproken in de alzheimermuizen door de vorming van tau-tangles en amyloïde plaques. Daarnaast leidde een cholinetekort bij beide groepen vaker tot problemen in andere organen, waaronder het hart en de lever. De dieren hadden tevens te kampen met gewichtstoename en een verstoorde glucosestofwisseling. De onderzoekers geven aan dat choline daarom mogelijk een rol speelt bij het ontstaan of de verergering van alzheimer. Te meer omdat maar liefst 90% van de Amerikaanse bevolking waarschijnlijk te weinig choline binnenkrijgt.
Choline speelt een rol bij talloze fysiologische processen waaronder de stofwisseling, de methylering en de synthese van neurotransmitters. Een tekort aan choline doet de concentratie homocysteïne stijgen en dit is geassocieerd met het ontstaan van hart– en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Met name eieren, vlees, lever en vette vis zijn rijk aan choline. Gevolgd door sommige soorten bonen en broccoli. Voor mensen die een plantaardig voedingspatroon volgen, kan het daarom een uitdaging zijn om voldoende choline binnen te krijgen.
Dave N, Judd J, Decker A, et al. Dietary choline intake is necessary to prevent systems‐wide organ pathology and reduce Alzheimer's disease hallmarks. Aging Cell. 2023:15;e13775.